open-navfaktor-logo
search
Slijedi javna rasprava
Podrškom 49 zastupnika NSRS-a: Usvojen sporni nacrt zakona o kriminalizaciji klevete
Nacrt zakona o izmjenama i dopunama Krivičnog zakonika RS-a usvojen je danas u Narodnoj skupštini RS-a, glasovima 49  zastupnika.
23.03.2023. u 14:20
get url
text

Ukupno 21 zastupnik NSRS-a je bio protiv, a suzdržanih nije bilo. Slijedi javna rasprava koja će trajati 60 dana.

U spornom Nacrtu zakona o izmjenama i dopunama Krivičnog zakonika RS-a nalazila se nova glava krivičnih djela povrede ugleda i časti, a kleveta je propisana kao krivično djelo i predviđena je novčana kazna do 100.000 KM.

Od kada je Vlada RS-a utvrdila ovakav nacrt nisu prestajale kritike i negativne reakcije novinara, domaće javnosti ali i međunarodnih organizacija, poput OSCE-a, UN-a i drugih.

U obrazloženju ovakvih zakonskih rješenja, Vlada RS-a navodi da je Ustavom RS-a propisano da su ljudsko dostojanstvo, tjelesni i duhovni integritet, čovjekova privatnost, lični i porodični život nepovredivi, te da u tom smislu svako ima pravo tražiti da se to poštuje i da se ne omalovažava.

Dodaje se i da krivično zakonodavstvo zemalja u okruženju, ali i u Evropskoj uniji, propisuje krivična djela protiv časti i ugleda.

Što se tiče krivičnog djela uvreda, propisano je da ko uvrijedi drugoga, kaznit će se novčanom kaznom od 5.000 КM do 20.000 КM.

- Ako je djelo učinjeno putem štampe, radija, televizije ili drugih sredstava javnog informisanja ili na javnom skupu ili na drugi način, zbog čega je uvreda postala pristupačna većem broju osoba, kaznit će se novčanom kaznom od 10.000 КM do 50.000 КM - stoji u nacrtu zakona.

Kod krivičnog djela kleveta, propisano je da "ko o drugom iznosi ili pronosi štogod neistinito što može škoditi njegovoj časti ili ugledu, znajući da je to neistina, kazniće se novčanom kaznom od 8.000 КM do 30.000 КM".

Ako je ovo djelo učinjeno putem medija ili društvenih mreža, na javnom skupu i sl., kaznit će se novčanom kaznom od 15.000 КM do 80.000 КM, a ako je dovelo do "teških posljedica za oštećenog", kazna je od 20.000 КM do 100.000 КM.

Što se tiče krivičnog djela "iznošenje ličnih i porodičnih prilika", navodi se da će se "onaj ko iznosi ili pronosi štogod iz ličnog ili porodičnog života nekog lica što može škoditi njegovoj časti ili ugledu, kazniti novčanom kaznom od 10.000 КM do 40.000 КM".

Kao i kod prethodnih djela, ako je učinjeno putem medija, društvenih mreža ili na skupu, kazna je od 20.000 КM do 100.000 КM, a ako je dovelo ili moglo dovesti do teških posljedica za oštećenog, učinilac će se kazniti novčanom kaznom od 25.000 КM do 120.000 КM.

Nadalje, ko javno izloži poruzi ili preziru osobu ili grupu zbog pripadnosti određenoj rasi, boji kože, vjeri, nacionalnosti ili zbog etničkog porijekla, seksualnog opredjeljenja ili rodnog identiteta, kaznit će se novčanom kaznom od 20.000 КM do 100.000 КM.

Što se tiče isključenja protivpravnosti kod krivičnih djela protiv časti i ugleda, navedeno je sljedeće:

- Nema krivičnog djela ako se radi o uvredljivom izražavanju ili iznošenju nečeg neistinitog u naučnom, stručnom, književnom ili umjetničkom djelu, u vršenju dužnosti propisane zakonom, novinarskog poziva, političke ili druge javne ili društvene djelatnosti ili odbrani nekog prava, ako iz načina izražavanja ili iz drugih okolnosti proizlazi da to nije učinjeno u namjeri omalovažavanja, ili ako osoba dokaže istinitost svog tvrđenja, ili da je imala osnovanog razloga da povjeruje u istinitost onoga što je iznosila ili pronosila.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.