open-navfaktor-logo
search
Treba još miliona
Podržano dodatno zaduženje KS za izgradnju tramvajske pruge do Hrasnice
Vlada Federacije BiH je na prijedlog Federalnog ministarstva finansija danas donijela dva zaključka kojim je podržala inicijative za osiguranje dodatnih sredstava u ukupnom iznosu od deset miliona eura za realizaciju projekata Izgradnja tramvajske pruge Ilidža - Hrasnica i Javni prijevoz Sarajevo - E mobility.
12.12.2023. u 19:22
get url
text

Krajnji korisnik ovih kredita je Kanton Sarajevo, a konačne odluke o zaduženju bit će donesene po okončanju pregovora sa EBRD-om sa kojim će se utvrditi i konačni uslovi kreditnih zaduženja.

Zaključcima su prihvaćene i informacije o kreditima EBRD-a za realizaciju pomenuta dva projekta kao osnova za vođenje pregovora, a Federalno ministarstvo finansija, Ministarstvo finansija KS i Ministarstvo saobraćaja KS zaduženi su da u timove za pregovore o kreditima imenuju svoje ovlaštene predstavnike.

Federalno ministarstvo finansija će Vladi FBiH podnijeti informacije o pregovorima, kao i tekstove usaglašenih sporazuma o zajmu između Bosne i Hercegovine i EBRD-a.

Federalno ministarstvo finansija je zaduženo da ova dva zaključka dostavi Ministarstvu finansija i trezora BiH radi provođenja daljnje procedure u vezi sa kreditnim zaduženjema, a oba zaključka su stupila na snagu danom donošenja.

Federalno ministarstvo finansija predložilo je ove zaključke po ranijim zahtjevima Ministarstva finansija KS.

U zahtjevu koji se odnosio na projekat izgradnje tramvajske pruge Ilidža - Hrasnica, Ministarstvo finansija KS je, između ostalog, navelo da je zbog izmijenjenih cijena građevinskih materijala i radova na tržištu, te utvrđenih dodatnih radova koji su potrebni za realizaciju ovog projekta, potrebno obezbijediti dodatnih pet miliona eura. Prethodno odobrena kreditna sredstva za ovaj projekt iznose 25 miliona eura.

U zahtjevu Ministarstva finansija KS koji se odnosi na projekt Javni prijevoz Sarajevo - E mobility navedeno je da dodatnih pet miliona eura kredita potrebno zbog eksalacije troškova i činjenice da je prvobitna procjena investicije pripremljena 2020. godine. Prvobitni kredit koji je odobren za ovaj projekt iznosi 17 miliona eura.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.