open-navfaktor-logo
search
Sapunica se nastavlja
Podzemna garaža kod sarajevske Hitne pomoći završena, još se ne zna kada će biti otvorena
Sapunica u vezi s izgradnjom podzemne garaže kod sarajevske Hitne pomoći počela je u augustu 2020. godine i još traje. 
08.03.2023. u 08:30
get url
text

Svečano otvorenje garaže najavljivalo se u prosjeku svaka četiri mjeseca, na ljeto će se navršiti tri godine i garaža još nije otvorena, a ne zna se ni kada će.

Sada je otvaranje podzemne garaže u nadležnosti Općine Novo Sarajevo. Tehnički prijem garaže je završen i izdata je upotrebna dozvola i samo se čeka još odluka Općinskog vijeća Novo Sarajevo o upravljanju ovim podzemnim objektom.

Podzemnom garažom upravljat će Općina Novo Sarajevo i sada se traži rješenje na koji način će se to izvesti, pa se u ovaj projekat mora uključiti i Općinsko vijeće Novo Sarajevo.

U Općini Novo Sarajevo nisu nam mogli reći ni okvirno kada će otvoriti garažu.

Za to vrijeme Hitna pomoć je blokirana od 2020. godine kada je počela izgradnja garaže, zbog svakodnevnih saobraćajnih gužvi, zbog kojih veoma teško zgradi Hitne pomoći prilaze i njihova vozila, a građani koji dovoze bolesne do ove zdravstvene ustanove parkiraju svoja vozila nasred ceste uz ogradu podzemne garaže.

Prvi rok za završetak podzemne garaže kod Hitne pomoći u sarajevskoj Kolodvorskoj ulici prošao je 15. novembra 2020. godine. Nakon prvog neispunjenog obećanja iz Zavoda za izgradnju KS u prosjeku svaka tri-četiri mjeseca obećavali su da će garaža biti otvorena i tako sve do posljednjeg obećanja u septembru 2022. godine, kada je dato posljednje obećanje.  

Izgradnja podzemne garaže zajednički je projekat Vlade KS i Općine Novo Sarajevo. Projekat je započet prije tri godine za vrijeme mandata Nedžada Koldže kao načelnika Općine Novo Sarajevo i Marija Nenadića, tadašnjeg premijera KS. Vrijednost ove garaže iznosila je oko šest miliona maraka, od čega je 4,3 miliona kao investitor izdvojio KS, a Općina je dodijelila zemljište u vrijednosti 1,5 miliona maraka.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.