open-navfaktor-logo
search
U posjeti BiH
Podžić i Cooper otvorili bilateralne odbrambene konsultacije BiH i SAD-a
Ministar odbrane Bosne i Hercegovine Sifet Podžić u srijedu je u Sarajevu primio zamjenicu pomoćnika ministra odbrane Sjedinjenih Američkih Država za Rusiju, Ukrajinu i Euroaziju Lauru Cooper, nakon čega su zajedno otvorili bilateralne odbrambene konsultacije ministarstava odbrane BiH i SAD, prenosi Anadolu Agency (AA).
13.07.2022. u 15:12
get url
text

Sastanku Podžića i zamjenice pomoćnika ministra odbrane SAD-a prisustvovao je i američki ambasador u BiH Michael Murphy te njihovi saradnici.

Sagovornici su razgovarali o značaju strateškog partnerstva BiH i SAD, kao i proširenju buduće saradnje.

Analizirani dosezi dosadašnju vojnu saradnju

- Bilateralnim konsultacijama delegacija BiH i SAD-a, prisustvovali su i zamjenik načelnika Zajedničkog štaba Oružanih snaga (OS) BiH general-bojnik Gojko Knežević, generalni inspektor MO BiH brigadni general Mirsad Ahmić, rukovoditelji organizacijskih cjelina iz MO BiH te visoki zvaničnici i časnici OS BiH i SAD uključeni u bilateralnu vojnu saradnju, kao i predstavnici američke ambasade u BiH - saopćilo je Ministarstvo odbrane BiH.

Na bilateralnim vojnim konsultacijama ministarstava obrane BiH i SAD, koje su prošloga puta održane 2016. godine, sada su analizirani dosezi dosadašnje vojne saradnje, posebno u svjetlu suvremenih sigurnosnih prijetnji, složenih sigurnosno-političkih okolnosti u Evropi izazvanih ratom u Ukrajini te unutrašnjih političkih mimoilaženja u BiH.

- Ponosna sam na strateško partnerstvo BiH i SAD-a. Mogu najaviti da će se naša pomoć odbrambenom sistemu BiH i dalje povećavati - najavila je Cooper.

Podžić je konstatovao da je SAD najznačajniji strateški partner Bosni i Hercegovini "koji nam uvijek pomaže u suočavanju s aktualnim sigurnosnim izazovima".

Opremanje OSBiH novim helikopterima

- Novi Strateški koncept NATO-a, koji je nedavno usvojen na samitu u Madridu, među prioritete stavlja Zapadni Balkan, a dodatni poticaj razvoju našeg odbrambenog sistema daje predstojeći NATO-ov paket potpore za daljnje razvijanje sposobnosti Oružanih snaga BiH. U tome je uloga SAD-a vrlo važna - rekao je.

Među najistaknutije rezultate bilateralne saradnje pomenuti su projekti poput opremanja OSBiH novim helikopterima, razvoj interoperabilnosti OS BiH sa snagama NATO-a, razvoj Medijskog informativnog centra (MIC) OS BiH te novih sposobnosti djelovanja u kibernetičkom prostoru.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.