open-navfaktor-logo
search
Sastanak u Sarajevu
Podžić i Cottereau: Nastavak misije EUFOR-a najbolje rješenje za mir u BiH
Ministar oDbrane Bosne i Hecegovine Sifet Podžić, sa zamjenicima Mirkom Okolićem i Mijom Krešićem danas je u Sarajevu razgovarao s novoimenovanim operativnim zapovjednikom Snaga Evropske unije (EUFOR) u BiH francuskim general-pukovnikom Hubertom Cottereauom, koji ujedno obnaša i dužnost zamjenika načelnika NATO-ovog štaba Vrhovnog zapovjedništva savezničkih snaga za Evropu (SHAPE).
22.09.2022. u 17:36
get url
text

U razgovoru u kojem je učestvovao i komandant EUFOR-a u BiH austrijski general-major Anton Wessely, sagovornici su istaknuli izvrsnu saradnju EUFOR-a s Ministarstvom odbrane i Oružanim snagama BiH, kao i želju da se ta saradnja nastavi i u budućnosti.

Ministar Podžić je informisao generala Cottereau o političkim okolnostima u kojima djeluju MO i OS BiH, posebno naglašavajući da se političke blokade državnih institucija unutar same zemlje negativno odražavaju na nedovoljan vojni budžet, ali i nastavak sudjelovanja OS BiH u mirovnm misijama u inozemstvu.

Sagovornici su se složili da bi nastavak misije EUFOR-a u BiH bio najbolje rješenje za mir i stabilnost Bosne i Hercegovine. General Cottereau je izrazio spremnost da se, u vrijeme njegova mandata, EUFOR s još većim kapacitetima angažira na aktivnostima suradnje s državnim isntitucijama Bosne i Hercegovine i Oružanim snagama BiH, saopćeno je iz Ministarstva odbrane BiH. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.