open-navfaktor-logo
search
Ministarstvo odbrane
Podžić i Gowen: SAD dokazani prijatelj i strateški partner BiH
Ministar odbrane Bosne i Hercegovine Sifet Podžić sa saradnicima primio je danas visoku delegaciju Nacionalne garde Maryland (Sjedinjene Američke države), predvođenu komandantom Nacionalne garde Maryland generalmajorom Timothy E. Gowenom.
23.06.2021. u 16:26
get url
text

Posjeta komandanta NGM sa saradnicima Bosni i Hercegovini, Ministarstvu odbrane i Oružanim snagama BiH, koja se realizira od 22. do 25. juna, rezultat je realizacije godišnjeg Plana saradnje BiH i SAD po programu "Vojska - Vojsci" za 2021. godinu, čime Ministarstvo odbrane i Oružane snage BiH nastavljaju kontinuitet razvoja međunarodne saradnje s inostranim partnerima.

Podžić je čestitao generalu Gowenu imenovanje na dužnost komandanta Nacionalne garde Maryland, izrazio dobrodošlicu članovima delegacije Nacionalne garde Maryland i predstavnicama Ureda vojnog atašea SAD u BiH i Ureda za odbrambenu saradnju Ambasade SAD-a u BiH (ODC), sa kojima Ministarstvo odbrane i Oružane snage BiH ostvaruju izvanrednu saradnju.

Ministar Podžić je istakao da su SAD dokazani prijatelj i strateški partner Bosne i Hercegovine te da izuzetno cijeni snažno i kontinuirano prisustvo SAD u cijeloj regiji, kao i posvećenost dešavanjima u BiH te dodao da dosadašnja saradnja, koja je na visokom nivou, bude proširena u budućnosti.

Ministar je posebno istakao dugogodišnju saradnju dvije države kroz programe "Vojska-Vojsci" (Mil to Mil) i Program državnog partnerstva (State Partnership Program - SPP), program školovanja i obuke, druge bilateralne i multilateralne aktivnosti i vježbe, te podršku SAD u modernizaciji i izgradnji sposobnosti OSBiH koja se realizira kroz programe FMF (Foreign Military Funds) i FMS (Foreign Military Sales).

General Gowen je istakao da je dosadašnja uspješna saradnja značajna za obje zemlje te da će Sjedinjene Američke Države i dalje nastaviti pružati podršku Bosni i Hercegovini na putu evroatlantskih integracija. Također je izrazio nadu da će se uspješna saradnja nastaviti i u njegovom mandatu, saopćeno je iz  Ministarstva obrane BiH.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.