open-navfaktor-logo
search
Ministar odbrane najavio
Podžić: Najrigoroznije ćemo kazniti vojnike koji su pjevali nacionalističke pjesme
Od Bosne i Hercegovine se traži da što prije ukine političku blokadu i usvoji budžet, čime će automatski napredovati ka NATO, ali i evropskom putu, kaže ministar odbrane BiH Sifet Podžić.
11.03.2020. u 09:20
get url
text

Podžić najavljuje i da će pripadnici Oružanih snaga BiH koji su pjevali srpske nacionalističke pjesme, a o čemu je sačinjen videosnimak dostupan na internetu, biti "rigorozno kaženjeni".

Na sastanka sa NATO komitetom zamjenika šefova misija u Briselu, kaže Podžić, razgovarano je o intenziviranju saradnje sa NATO-om. 

- Ključni fokus je bio na intenziviranju saradnje sa NATO-om, ali se razgovaralo i o implementaciji Programa reformi Bosne i Hercegovine. Na ovim sastancima ministrica vanjskih poslova, koja je predvodila delegaciju BIH, fokusirala se na političke aspekte Programa reformi, dok sam ja bio dominantno fokusiran na pitanja iz oblasti odbrane, u kontekstu implementacije programa odbrane, kao i plana modernizacije Oružanih snaga Bosne i Hercegovine, kao jednog od segmenata tog programa - naveo je Podžić.

Pojašnjavajući na koji način će biti sankcionirani pripadnici OSBiH koji su pjevali nacionalističke pjesme, ministar odbrane BiH je podsjetio na saopćenje načelnika Zajedničkog štaba OSBiH. 

- Vidjeli ste saopćenje načelnika Zajedničkog štaba. Ja sam za četvrtak ujutro, 12. mart, zakazao neke dodatne dopunske mjere. To ne ide tako brzo, jer imamo tačne propise ko sve treba provesti istragu, tako da to malo traje. Ali ćemo svakako tražiti najrigoroznije mjere za rušenje discipline i ugleda pripadnika Oružanih snaga. Očekujem da će me već u četvrtak ujutro o nekim stvarima i generalni inspektor i komandant jedinice izvjestiti. A vidjet ćemo dalje koliko brzo ćemo uspjeti to da sankcionišemo.

Na upit šta tačno podrazumijevaju te rigorozne mjere, Podžić je odgovorio:  

- Pa rigorozne mjere onoliko koliko mi zakon bude dozvoljavao, ja ću tražiti da budu najrigoroznije, ali ne mogu dok ne budem imao sve činjenice.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.