open-navfaktor-logo
search
Pomoć u prevenciji
Podžić: OSBiH će realizirati sve zadatke u skladu s Odlukom Predsjedništva BiH
Ministar odbrane Bosne i Hercegovine Sifet Podžić izjavio je danas da će Oružane snage BiH (OSBiH) realizirati sve zadatke u skladu s Odlukom Predsjedništva BiH o angažiranju OSBiH za potrebe pružanja pomoći civilnim organima u prevenciji i sprečavanju širenja koronavirusa (COVID–19).
19.03.2020. u 12:49
get url
text

Radi se o Odluci bh. Predsjedništva kao vrhovne komande, kojom je predviđeno da se OSBiH angažiraju na postavljanju i održavanju šatorskih punktova za smještaj osoba koje dolaze u Bosnu i Hercegovinu iz inozemstva.

Komentirajući Fenin upit u vezi s aktivnostima koje će biti poduzete na tom planu, ministar Podžić je kazao da je odmah po donošenju spomenute odluke kontaktirao ministra sigurnosti BiH i predsjedavajućeg Koordinacionog tijela BiH za zaštitu i spašavanje Fahrudina Radončića radi operacionalizacije, odnosno realizacije aktivnosti predviđenih Odlukom Predsjedništva BiH.  

U vezi s tim, dogovoreno je da se odmah jutros sastanu direktor Granične policije BiH Zoran Galić i načelnik Zajedničkog štaba OSBiH generalpukovnik Senad Mašović radi procjene stanja i opterećenosti graničnih prijelaza, a kako bi, prema utvrđenim prioritetima, bili angažirani ljudski i materijalni resursi te počelo postavljanje šatora.

Podžić izražava očekivanje da će Koordinaciono tijelo BiH za zaštitu i spašavanje u toku dana dati naredbu Oružanim snagama BiH u skladu s utvrđenim prioritetima, kako bi njihovi pripadnici pristupili izvršenju planiranih aktivnosti.

Istovremeno, navodi kako je tokom noći zaprimljeno nekoliko usmenih zahtjeva entitetskih štabova civilne zaštite, te da će sve "ići" preko Koordinacionog tijela BiH za zaštitu i spašavanje.

Ministar odbrane BiH očekuje, također, da će spomenuto koordinaciono tijelo predložiti da se neki od graničnih prijelaza zatvore, a budući da su susjedne zemlje to već učinile.

Predsjedništvo Bosne i Hercegovine je na 58. vanrednoj sjednici, održanoj 18. marta, donijelo Odluku o angažiranju OSBiH za potrebe pružanja pomoći civilnim organima u prevenciji i sprečavanju širenja koronavirusa (COVID-19) u posebnim objektima (šatorima) za smještaj osoba koje dolaze u Bosnu i Hercegovinu iz inozemstva.

Predsjedništvo je ovlastilo ministra odbrane BiH da unutar Bosne i Hercegovine, na zahtjev nadležnih institucija na državnom nivou, entitetskih institucija i institucija Brčko Distrikta BiH, može angažirati i upotrijebiti neborbena materijalna i tehnička sredstva OSBiH sa pripadajućim personalom za potrebe pružanja pomoći civilnim organima u prevenciji i sprečavanju širenja koronavirusa.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.