open-navfaktor-logo
search
Radna večera
Podžić sa ministrima odbrane zemalja članica NATO-a: Primoran sam od vas tražiti podršku kao nikad do sada
Drugog dana NATO Samita, koji se održava u Madridu, organizirana je radna večera na kojoj su učestvovali ministri odbrane zemalja članica NATO-a i ministar odbrane Bosne i Hercegovine Sifet Podžić, kao predstavnik jedine zemlje partnera koja je učestvovala na ovom događaju.
30.06.2022. u 13:55
get url
text

Tema skupa je bila zapadni Balkan sa posebnim naglaskom na jačanje saradnje između zapadnog Balkana, odnosno BiH i NATO-a, kao i stvaranje što boljeg sigurnosnog okruženja. Na samom početku, skupu se obratio ministar odbrane BiH Sifet Podžić, koji je izrazio zadovoljstvo što je dio ovako eminentnog skupa i rekao da je sretan što je mogao potvrditi da je BiH donijela dobru odluku kada je za svoje strateške ciljeve postavila članstvo u NATO-ui EU.

Podžić ističe da "biti dio ove porodice daje nadu da postoji šansa za građane BiH da imaju bolju sigurnosnu, ekonomsku i socijalnu perspektivu života, jednako kao i građani drugih zemlja u Evropi", saopćeno je iz Ministarstva odbrane BiH.

- Danas smo svi ovdje, a i šire, svjedoci smo da se mrak nadvio nad svijet, uzrokovan agresijom Rusije na Ukrajinu. Ponovo smo svjedoci ubijanja nedužnih, uništavanja kulturnih i drugih znamenitosti u jednoj zemlji u Evropi. Ovakva situacija ne daje spokoja nikom, a naročito Bosancima i Hercegovcima koji su prošli kroz razne golgote i to ne tako davno. Moram reći da se ova kriza višedimenzionalno negativno reflektira ne samo na Evropu, već i na BiH koja je dio tog prostora. Razni oblici hibridnog rata, uključujući prijetnje ambasadora Ruske Federacije u BiH, mene primoravaju da od vas tražim podršku kao nikada do sada - napominje Podžić. 

Mala zemlja u srcu Evrope

Naglasio je da BiH treba podršku NATO-a u svakom smislu te riječi.

- BiH je dosta uradila na svom putu ka euroatlantskim integracijama, ali sada kada smo možda i u završnoj fazi ostvarivanja strateških ciljeva, bez vaše pomoći to neće biti moguće. Ja od vas ne zahtijevam samo pomoć u izgradnji odbrambenih kapaciteta, već i jače političko angažiranje koje će obeshrabriti sve destruktivne snage u njihovoj malignoj namjeri i primorati da putem dijaloga zajedno gradimo efikasno društvo, po uzoru na vaša društva. BiH je mala zemlja koja se nalazi u srcu Evrope, na krucijalnoj ruti između dobra i zla i svi zajedno moramo uraditi najbolje sto možemo da ostane samo dobro, a zlo nestane. Građani BiH to svakako zaslužuju - rekao je ministar Podžić. 

Nakon obraćanja ministra Podžića, uslijedilo je obraćanje ministara odbrane zemalja članica koje su pružile bezrezervnu podršku BiH i obavezale se da će pružiti punu političku podršku, kao i jačanje odbrambenih kapaciteta BiH, čineći je tako otpornom na maligne uticaje.

Podrška teritorijalnom integritetu i suverenitetu je bezuslovna, a posebno je naglašena promjena pristupa saveznika prema zapadnom Balkanu, što je rezultiralo da je ovaj region postao od strateške važnosti za NATO savez.

U tom pogledu, ministar je izrazio stav da "ovo podrazumijeva stvaranje političke i praktične vizije za dugoročnu stabilnost na Zapadnom Balkanu". Ocijenio je da se upravo iz ovog pristupa može najjasnije izvući zaključak da će NATO posvetiti posebnu pažnju ka stvaranju sigurnog ambijenta u BiH i zaštiti BiH u slučaju bilo kakvih pokušaja narušavanja suvereniteta, integriteta ili ugrožavanja mira.

Također, posebno je naglašeno da NATO mora jačati svoje aktivnosti prema BiH, a koje će ubrzati integraciju BiH u NATO.

Kao zaključak može se navesti da je NATO fokusiran na BiH i da će kroz razne aktivnosti, postupke i projekte zaštiti BiH od eventualnih bilo kakvih pokušaja narušavanja stabilnosti. Očigledno je da saveznici žele vidjeti BiH u NATO-u i EU i da će se u narednom periodu  intenzivirati podrška BiH na njenom putu ka euroatlantskim integracijama.

Jaka podrška integracijama BiH u NATO savez

Na radnoj večeri, pored ministra odbrane BiH prisutni su bili zamjenik načelnika Zajedničkog štaba OSBiH za operacije generalmajor Ivica Jerkić, šef Vojnog dijela Misije BiH pri NATO-u brigadir Edin Fako, šef Kabineta ministra odbrane Kemal Korjenić i ambasadorica BiH u Kraljevini Španiji, Nj. E. Danka Savić.

Ministar Podžić također je imao i bilateralne sastanke sa ministrima odbrane Njemačke, Italije i Norveške, tokom kojih je iskazana jaka podrška integracijama BiH u NATO savez, te posvećenost u pružanju svih vrsta podrške BiH tokom ovog procesa.

Sastao se i sa delegacijom kongresmena iz Senata Sjedinjenih Američkih Država, koju je predvodila kongresmen Jeanne Shaheen. Tokom sastanka kongresmeni su iskazali veliku posvećenost i predanost Bosni i Hercegovini, a posebno u segmentu euroatlantskih integracija. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.