open-navfaktor-logo
search
Nastavak saradnje
Podžić sa Nelsonom: Podrška SAD aktivnostima BiH na NATO putu
Ministar odbrane Bosne i Hercegovine Sifet Podžić sa saradnicima primio je danas u posjetu ambasadora Sjedinjenih Američkih Država u BiH Erica G. Nelsona, s kojim je razgovarao o bilateralnoj odbrambenoj saradnji
22.01.2020. u 16:57
get url
text

Ministar odbrane Bosne i Hercegovine Sifet Podžić sa saradnicima primio je danas u posjetu ambasadora Sjedinjenih Američkih Država u BiH Erica G. Nelsona, s kojim je razgovarao o bilateralnoj odbrambenoj saradnji, pri čemu je ministar istakao podršku koju SAD pružaju Bosni i Hercegovini i Oružanim snagama BiH kroz različite programe i vidove saradnje.

Podžić je posebno naglasio pomoć SAD-a kroz program Vojska-Vojsci, državnom saradnjom Bosne i Hercegovine sa Merilendom i saradnjom sa Nacionalnom gardom Merilend, podršku kroz IMET program i školovanje oficira OS BiH, te podršku Vlade SAD-a za modernizaciju OS BiH uz korištenje finansijskih sredstava iz FMF programa.

Posebno je naglasio značaj potpisivanja ugovora o nabavci četiri helikoptera ukupne vrijednosti više od 38.500.000 američkih dolara, a najveći dio sredstava je osigurala Vlada Sjedinjenih Američkih Država iz američkih programa pomoći prijateljskim zemljama Foreign Military Sales (FMS) i Foreign Military Funds (FMF). Također, ministar Podžić istakao je izuzetno dobru saradnju sa Ambasadom SAD-a u BiH i Odjelom za odbrambenu saradnju Ambasade.

Razgovarano je i o NATO putu Bosne i Hercegovine, pri čemu je Podžić naglasio opredjeljenje da će Ministarstvo odbrane BiH uspostaviti mehanizme za implementaciju dokumenta Program reformi i da će "dati doprinos da se što je moguće prije i bolje realizuje".

Između ostalog, prezentovani su rezultati učešća pripadnika OS BiH u operacijama podrške miru u svijetu, a istaknuta je važnost usvajanja budžeta koji će omogućiti modernizaciju, te unapređenje kapaciteta i sposobnosti OS BiH. U tom smislu je pomenut i značaj implementacije dokumenta Pregled odbrane i Plana modernizacije OS BiH.

Ambasador Nelson izrazio je snažnu podršku Vlade i Ambasade SAD-a Ministarstvu odbrane i Oružanim snagama BiH i daljnim aktivnostima Bosne i Hercegovine na putu ka članstvu u NATO i  njenom partnerstvu s Alijansom.

- Postoje mnoga pitanja u kojima vas možemo podržati u provođenju reforme odbrane i mi ćemo nastaviti raditi na tome - naglasio je ambasador Nelson na kraju sastanka, saopćeno je iz Ureda za odnose s javnošću MOBiH.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.