open-navfaktor-logo
search
Poruka ministra odbrane
Podžić: Tekovine čiste i neukaljane prošlosti Armije RBiH sa ponosom njeguje 2. pješadijski puk OS BiH
Povodom obilježavanja 28. godišnjice Armije RBiH i 15 godina od formiranja 2. pješadijskog (rendžerskog) puka Oružanih snaga Bosne i Hercegovine, ministar odbrane BiH Sifet Podžić je uputio poruku javnosti.
14.04.2020. u 10:13
get url
text

- Armija Republike Bosne i Hercegovine formirana je 15. aprila 1992. godine i bila je zvanična oružana snaga međunarodno priznate i suverene države Bosne i Hercegovine. Taj datum obilježavamo kao Dan Armije Republike Bosne i Hercegovine.

Tog 15. aprila prije 28 godina, Odlukom Predsjedništva Republike BiH, stvorena je oružana sila čiji je cilj bio da odbrani suverenitet i nezavisnost međunarodno priznate države Republike Bosne i Hercegovine i da sačuva cjelovitost Bosne i Hercegovine, kao slobodne države svih njenih građana i naroda. Armija Republike Bosne i Hercegovine je formirana od jedinica Teritorijalne odbrane BiH i organiziranih patriotskih snaga, izrasla je iz naroda i dala je svoj puni doprinos u odbrambeno oslobodilačkom ratu. Pored vojničkog profesionalizma, pripadnici ARBiH su njegovali i sve vrijednosti zajedničkog života u Bosni i Hercegovini. U toj časnoj borbi, u tim dramatičnim historijskim događajima i stradanjima, Armija RBiH je osigurala uslove za stvaranje mira, a kasnije stvorila i pretpostavke za proces odbrambenih reformi, nove odbrambene strukture i stvaranje jedinstvenih oružanih snaga Bosne i Hercegovine. Ponosni smo na tu činjenicu i zbog toga imamo moralnu obavezu da u saradnji sa udruženjima boraca i organizacijama na različitim nivoima, baštinimo sjećanje na sve šehide i poginule borce Armije Republike Bosne i Hercegovine - naveo je ministar Podžić.

Istakavši značaj 2. pješadijskog (rendžerskog) puka ministar Podžić je  poručio:

"Tekovine čiste i neukaljane prošlosti Armije RBiH, sa ponosom njeguje i baštini 2. pješadijski (rendžerski) puk OS BiH. Drugi pješadijski (rendžerski) puk Oružanih snaga BiH je prepoznatljiv u strukturi Oružanih snaga BiH. Prisutan je u svim dijelovima Bosne i Hercegovine prilikom obilježavanja značajnih datuma ARBiH, kroz saradnju sa civilnim strukturama, boračkim asocijacijama, kroz ustupanje resursa i drugim aktivnostima, čime su postali najvažniji faktor u njegovanju identiteta ARBiH. Isto tako, kao i Oružanim snagama BiH u cjelini, mi vodimo brigu o transparentnosti, toleranciji, otvorenosti i uzajmnom poštovanju. A sve to u cilju daljeg jačanja Oružanih snaga BiH, naše odlučnosti da dokažemo da smo uvijek na usluzi svim građanima i civilnim institucijama naše države. Još jednom, čestitam 28. godišnjicu godišnjicu osnivanja ARBiH i 15. godišnjicu od formiranja 2. pješadijskog (garadijskog) puka Oružanih snaga BiH".

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.