open-navfaktor-logo
search
Sastanak zbog Ukrajine
Podžić u sjedištu NATO-a: BiH posvećena ispunjavanju uvjeta za članstvo
Ministar odbrane Bosne i Hercegovine Sifet Podžić je na poziv ministra odbrane Sjedinjenih Američkih Država Lloyda Austina prisustvovao sastanku Kontakt grupe za odbranu Ukrajine u sjedištu NATO-a u Briselu.
15.06.2022. u 21:16
get url
text

Kako je saopćeno iz MOBiH, ministar Podžić na marginama sastanka sastao sa više ministara odbrane, sa kojima je diskutirao o sigurnosnim izazovima na Balkanu i u Evropi, kao i o poboljšanju bilateralne saradnje i jačanju odbrambenih kapaciteta.

Podžić je još jednom naglasio da je BiH posvećena ispunjavanju uvjeta za članstvo u NATO savezu, te da je Balkan značajno područje za Evropu i da sve države zajedno moraju raditi na jačanju sigurnosnog ambijenta u regionu, kako bi se stvorili uvjeti za ekonomski razvoj.

Također, naglasio je važnu ulogu NATO-a, ali i Evropske unije, kao i da očekuje da će NATO i EU zajedno sa BiH i ostalim zemljama u regionu nastaviti da aktivno djeluje u cilju jačanja sigurnosnog i ekonomskog ambijenta.

Sastanku su prisustvovali pored ministra Podžića, Mitar Kujundžić, ambasador BiH u NATO-u, pukovnik Dobrislav Bilos, šef kabineta Kemal Korjenić i brigadir Edin Fako, šef vojnog dijela misije BiH pri NATO- u.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.