open-navfaktor-logo
search
Nepobitan dokaz
Pogledajte dosad neobjavljen snimak rušenja Starog mosta u Mostaru
Centar za mir i multietničku saradnju iz Mostara i Jedinstvena organizacija boraca grada Mostara (JOB) objavili su ekskluzivan snimak granatiranja i rušenja Starog mosta u Mostar 8. i 9. novembra 1993. godine.
06.05.2023. u 18:19
get url
text

Rušenje Straog mosta snimala je posada Hrvatske vojske sa utvrđenja na kulama brda Hum iznad grada.

- Njihova kamera u kontinuitetu prati putanje više od 50 projektila koje ispaljuje tenk HVO sa lokaliteta Stotina, tada lociranog na zapadnoj strani Bulevara iznad mostarskog naselja Kolonija. 

Iako je Haški sud u konačnoj presudi "šestorki" političkih i vojnih dužnosnika paradržave Hrvatske zajednice "Herceg Bosna" 29. novembra 2017. godine jasno definirao da je Stari most srušen granatama iz tenka sa položaja HVO-a, filmski materijal koji posjedujemo onemogućava sve špekulacije onih koji negiraju presude I formiraju “vlastite istine”  - navodi se u saopćenju ove dvije organizacije.

Direktor Centra za mir i multietničku saradnju Safet Oručević kazao je da spomenuti film slučajno otkriven. Ovim se samo potvrđuje sve ono sto je presudio Haški tribunal dijelu presude šestorci, a koji se odnosi na rušenje Starog mosta, ističe Oručević.

- Ponosan sam danas na činjenicu, da od prvog dana ovog stravičnog rušenja nikada nismo optuživali hrvatski narod nego monstrume koji su ovo naredili i izvršili. Ponosan sam što smo Stari most odlučili graditi zajedno sa svjetskom bankom i UNESCO-om još 1997. i što je pored brojih zemalja koji su učetvovali u izgradnji, hrvatska Vlada na čelu sa premijerom Račanom došla u Mostar i podržala ovaj projekat, Stari most – spomenik mira - izjavio je Oručević. 

Nlasio kako ove snimke "dobro gledaju oni koji olako spominju rat i sukobe, neka im bude opomena kroz sta su prošli građani našeg grada i Bosne i Hercegovine.

- I neka znaju, rekao sam to i 9. novembra 1993., nema tih granata koje su mogle ubiti našu zajedničku ljubav prema ovom gradu i svemu onome što je kroz vijekove bio - naglasio je Oručević.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.