open-navfaktor-logo
search
Ilegalne migracije
Pojačane aktivnosti Službe za poslove sa strancima, otkrivena osoba koja predstavlja prijetnju
Služba za poslove sa strancima provodi pojačane aktivnosti kontrole i kretanja stranaca u cilju sprečavanja ilegalnih migracija.
20.08.2020. u 13:17
get url
text

Na taj način je u protekloj sedmici otkrivena osoba koja predstavlja prijetnju, a locirao je službenik Službe za poslove sa strancima. Radi se o državljaninu Crne Gore, inicijala R. V. kojem je Služba za poslove sa strancima izrekla mjeru protjerivanja sa zabranom ulaska i boravka ne teritoriji BiH u periodu od tri godine, zbog toga što ta osoba predstavlja prijetnju javnom redu i sigurnosti Bosne i Hercegovine. Državljaninu Crne Gore određena je mjera i stavljanja pod nadzor smještajem u Imigracioni centar, te je osoba udaljena sa teritorije BiH.

Na području Tuzlanskog kantona Služba za poslove sa strancima je uz asistenciju PU Kalesije radila na pronalsku ilegalnih migranata i identifikovanju sigurnosno interesenatnih osoba u cilju suzbijanja krijumčarenja ilegalnih migranata. Te aktivnosti rezultirale su izricanjem mjera protjerivanja za 46 migranta, od kojih za sedam osoba zbog toga što su zatečeni u ilegalnom prelasku granice a ostalim iz razloga što su ilegalno boravili na teritoriji BiH. Jednom broju migranata određene su mjere stavljanja pod nadzor u Imigracioni centar, dok je ostalim određena blaža mjera stavljanja pod nadzor ograničenjem kretanja na određeno mjesto. Od ukupno 46 migranta kojima su izrečene mjere protjerivanja, samo četiri osobe posjeduju dokaz o identitetu, radi se o državljanima Turske, dok su ostale osobe bez identifikacionih dokumenta, te po njihovim vlastitim izjavama radi se o državljanima Pakistana, Bangaldeša i Afganistana.

Za osobe koje ne posjeduju dokaz o identitetu, Služba za poslove sa strancima je pokrenula postupak utvrđivanja identiteta preko nadležnih tijela u cilju udaljenja takvih osoba sa teritorije Bosne i Hercegovine.

Predmetom rada Službe za poslove sa strancima od početka godine do danas ukupno je bilo 10.277 osoba, te su izrečene 674 mjere protjerivanja. Samo u protekloj sedmici, predmetom rada bilo je 586 osoba.

U postupku registracije migranata, Služba za poslove sa strancima uzima biometrijske podatke, te prikuplja druge relevantne dokaze nastojeći utvrditi identitet migranata, te navedene podatke razmjenjuje sa partenrskim sigurnosnim agencijama u cilju zaštite sigurnosti Bosne i Hercegovine.

Služba će i u narednom periodu kontinuirano preduzimati sve neophodne operativne aktivnosti prema svim stranim državljanima koji na bilo koji način mogu predstavljati prijetnju sigurnosnom sistemu Bosne i Hercegovine, saopćeno je iz Službe za poslove sa strancima.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.