open-navfaktor-logo
search
Utrošak sredstava
Pojašnjenje OHR-a: Izmjenama zakona olakšan rad Memorijalnog centra Potočari - Srebrenica
Visoki predstavnik Christian Schmidt izmijenio je Zakon o Memorijalnom centru Srebrenica-Potočari – Spomen-obilježje i mezarje za žrtve genocida iz 1995. godine, čime je prilagodio prethodnu odluku visokog predstavnika kako bi olakšao rad Memorijalnog centra.
21.02.2023. u 09:54
get url
text

Ova izmjena će omogućiti da se neutrošena sredstva prvobitno namijenjena za ukope koriste u druge svrhe, uz prethodnu saglasnost donatora.

VEZANI TEKST - Schmidt nametnuo izmjene zakona o Memorijalnom centru Srebrenica - Potočari

Visoki predstavnik je uzeo u razmatranje ograničenja nametnuta prethodnom odlukom o namjeni donatorskih sredstava, kao i procjenu Upravnog odbora Memorijalnog centra da bi manje od polovine trenutno deponiranih sredstava bilo dovoljno za ukope i nišane.

I dalje je obaveza Memorijalnog centra da osigura primjeren i dostojanstven ukop posmrtnih ostataka žrtava genocida u Srebrenici, što je od izuzetne važnosti za njihove porodice i za preživjele.

Stoga, ova tehnička izmjena omogućava da Memorijalni centar, uz konsultacije sa donatorima, preostala sredstva preusmjeri za druge namjene, kao što su građevinski radovi i održavanje, te saradnju sa drugim komemoracijskim centrima, fondacijama i udruženjima širom svijeta.

- OHR je uvijek bio posebno posvećen radu i naslijeđu Memorijalnog centra Srebrenica-Potočari. Stoga sam odlučio pružiti pomoć u poboljšanju funkcioniranja Centra otvaranjem mogućnosti za preraspodjelu sredstava koja su već dostupna.

Memorijalni centar Srebrenica-Potočari je ključni spomenik za Bosnu i Hercegovinu i ulaže napore na promociji istine i pomirenja. Sjećanje na žrtve i razumijevanje razmjera i posljedica onoga što se dogodilo u Srebrenici u julu 1995. godine, posebno za mlađe generacije, ima centralnu ulogu u ovim naporima. Kao takvom, ovom jedinstvenom Memorijalnom centru potrebna je stalna briga i pažnja i domaćih i međunarodnih aktera.

U tom smislu, trebamo razmotriti načine da osiguramo trajno sjećanje na žrtve, te dalje proširimo memorijalizaciju srebreničkog genocida i promociju mira. Misija Memorijalnog centra će i dalje biti briga za žrtve i komemoracije, te će se dodatno fokusirati na edukaciju - rekao je visoki predstavnik Christian Schmidt.

Visoki predstavnik Schmidt će nastaviti pružati podršku ovom procesu, saopćeno je iz OHR-a.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.