open-navfaktor-logo
search
Obaviještena policija
Pojavili se u toku noći: Mještani u Prijedoru prekrečili grafite posvećene Ratku Mladiću
Tri grafita posvećena Ratku Mladiću, osuđenom za genocid pred Haškim tribunalom, prekrečena su danas u Prijedoru.
16.11.2021. u 20:33
get url
text

- Policijski službenici su došli do saznanja da su se u toku noći pojavila tri grafita, odnosno dva lika koja asociraju na Ratka Mladića i jedan grafit sa ispisanim imenom Ratko Mladić. Sva tri grafita su prekrečena od strane mještana, a o svemu je obaviješten i dežurni tužilac Okružnog javnog tužilaštva u Prijedoru, koji se izjasnio da u ovom slučaju nema elemenata krivičnog djela - rekla je za RSE Zvezdana Alendarević, portparolka PU Prijedor.

Predsjednik Skupštine Grada Prijedor Mirsad Duratović, koji je i bivši zatočenik prijedorskih logora, istakao je da je od policije dobio uvjeravanja da prate i da će pronaći počinioce. Dodaje da je brzo uklanjanje murala i grafita pozitivan znak.

- Sama odmah brza intervencija policije i uklanjanje grafita, pokazuje da ipak u Prijedoru postoje ljudi koji se ne slažu sa ovim. Većina Prijedorčana je protiv te politike i tih koji crtaju takve stvari - rekao je Duratović.

Satko Mujagić, bivši logoraš iz Prijedora, naveo je da je jedan grafit sa likom Ratka Mladića oslikan pored mezarja u naselju Skela, najvjerovatnije između večeri u ponedjeljak 15. novembra i utorak u jutro, 16. novembra.

Grafit sa tekstom "Ratko Mladić srpski heroj!", nalazio se, prema Mujagićevim riječima, već neko vrijeme na jednoj od prijedorskih stambenih zgrada.

- Čujem da je policija već bila na licu mjesta i da je slika već prekrečena što je veoma dobar znak i nadam se i vjerujem da Prijedor danas nije isti kao Prijedor 1992. godine - rekao je Mujagić.

Nije poznato na kojoj se lokaciji nalazio treći grafit sa likom Mladića.

Mujagić ističe da su za "ovakve incidente više odgovorni neodgovorni političari kao Dodik, Vučić i Vulin koji veličaju masovne ubice i negiraju genocit, nego nekoliko anonimnih 'umjetnika' koji na tu retoriku nasjedaju i crtaju te murale".

- Ljudima na Balkanu treba mir i prosperitet i ne može me niko ubijediti da je narodu do sukona, međutim, neko ih stalno podgrijava i stvara napetost - naveo je Mujagić.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.