open-navfaktor-logo
search
Povjerljivi podaci
Pojavio se spisak: Ko sve o trošku građana KS ide u Dubai na EXPO
U javnosti su se pojavile informacije o troškovima organizacije i osobama koje idu na EXPO 2020 godine u Dubai.
15.12.2021. u 11:17
get url
text

Na spisku, koji je objavio portal Istraga.ba, su se tako našli Denis Zvizdić, predsjedavajući Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH i drugi zamjenik predsjednika Naroda i pravde Elmedina Konakovića, zatim ambasador BiH u UAE Šerif Mujkanović, Edin Forto, premijer Kantona Sarajevo, Adnan Delić, ministar privrede u KS, Aleksandra Nikolić, ministrica za nauku, visoko obrazovanje i mlade KS, Elmedin Konaković kao delegat Doma naroda Parlamenta FBiH.

Članovi delegacije su i novinari iz probranih medija, nekoliko prevodilaca, članova protokola Vlade KS, kao i članovi osiguranja, te osobe iz poslovnog svijeta.

 

 

Gradonačelnica Sarajeva Benjamina Karić i ministar saobraćaja KS Adnan Šteta su se, kako je to saopćeno iz Vlade KS, izjasnili da neće ići na ovaj sajam, iako su na spisku. Razlozi zbog kojih su dvoje SDP-ovaca odlučili da ne idu u Dubai, javnosti nisu saopćeni. 

 

Ministar privrede Kantona Sarajevo Adnan Delić nikada nije odgovorio na upite Faktora o troškovima i osobama koje će ići na ovaj sajam, a na jučerašnjoj sjednici Skupštine KS govoreći o informacijama u vezi s organizacijom EXPO-a, kazao je da su to povjerljive informacije i da ne mogu biti svima dostupne.

- Shodno međunarodnom ugovoru koji imamo sa EXPO-om, imamo obavezu u članu 5 da čuvamo povjerljivost podataka. Svi oni koji žele da vide svaki dokument Vlade Kantona Sarajevo mogu da se najave u Ministarstvo privrede i dođu na uvid u dokumentaciju. U članu 5 se navodi "strane će čuvati povjerljivost uvjeta ovog ugovora i svih podataka, bilo u pisanom ili bilo kojem drugom obliku" - kazao je Delić na Skupštini KS.

- Imate službene pristupe, možete uvijek doći na uvid u dokumentaciju, možete to uvijek shodno Zakonu o slobodnom pristupu informacijama da tražite, ali nećemo nikome dopustiti da od toga pravi cirkus, da slika te dokumente, da ih javno objavljuje po portalima. I da sve što je dobro u ovoj državi svede na jedno političko blato – kazao je također Delić na jučerašnjoj sjednici.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.