open-navfaktor-logo
search
Ured za reviziju BiH
Pojedinim članovima Upravnog odbora UIOBIH na ime tužbi isplaćeno 17.000 KM
U izvještaju o finansijskoj reviziji Uprave za indirektno oporezivanje Bosne i Hercegovine (UIOBiH) koji su sačinili revizori Ureda za reviziju institucija BiH navedene su zamjerke u radu Upravnog odbora, ali s druge strane je ukazano kako članovi ovog tijela od 2016. do početka 2021. godine nisu primali naknade za rad. Bilans toga su, kako su uočili revizori, tužbe pojedinih članova na čije ime su dobili i 17.000 KM.
12.09.2021. u 08:07
get url
text
Papirologija
Papirologija

Ured za reviziju institucija Bosne i Hercegovine konstatovao je da Upravni odbor ove institucije nije riješio pitanje vanjske revizije, revidiranja prikupljanja i raspodjele prihoda u toku 2020. godine. U prošloj godini prikupljeno je sedam milijardi i 229 miliona KM.

Podsjećamo, u sistemu indirektnog oporezivanja u Bosni i Hercegovini, kao poseban program planirano je finansiranje Upravnog odbora. Za njegov rad predviđene su 473.000 KM. Ipak, revizori su naveli da naknade članovima UO nisu isplaćivane od 25.2.2016. godine kada je stupio na snagu Zakon o dopunama Zakona o plaćama i naknadama u institucijama BiH.

Nisu isplaćivane naknade od 2016. godine 

- U toku 2020. godine još nije bilo riješeno pitanje isplata naknada članovima Upravnog odbora, ali smo uočili kako su pojedinim članovima Upravnog odbora na ime tužbi po pitanju naknada izvršene isplate cirka 17.000 KM. Nadalje, ističemo kako smo uvidom u dostavljenu dokumentaciju utvrdili da su od 25.1.2021. godine počele isplate naknade članovima Upravnog odbora u visini od 475,69 KM mjesečno – u skladu sa zaključcima Upravnog odbora od 25.1.2021. godine - navodi se u revizorskom izvještaju.

U Ministarstvu finansija i trezora Bosne i Hercegovine smo upitali ko su članovi Upravnog odbora UIOBiH, koje su njihove obaveze.

- Predsjedavajući UO UIOBiH je Vjekoslav Bevanda, ministar finansija i trezora BiH, zamjenica predsjedavajućeg je Zora Vidović, ministrica finansija RS-a. Zatim, Jelka Milićević, ministrica finansija u Vladi Federacije BiH. Članovi iz reda stručnjaka su Dalibor Tomaš iz RS-a i Zijad Krnjić (direktor Federalnog zavoda PIO) iz FBiH. Konkurs za izbor člana iz reda stručnjaka s nivoa BiH je u toku. Do sada tu je dužnost obavljao Ismet Suljendić, a kojem je mandat istekao prije dva mjeseca - navodi nam Nataša Krsman, Šef Odsjeka za protokol, informisanje i prevođenje Ministarstva finansija i trezora BiH.

Dodaje da Upravni odbor održava redovno sjednice mjesečno ili više puta mjesečno, ako predsjedavajući to smatra potrebnim.

- Odgovornost članova Upravnog odbora propisana je Zakonom o sistemu indirektnog oporezivanja u BiH. Članovi Upravnog odbora učestvuju u planiranju aktivnosti Upravnog odbora, dostavljanjem prijedloga koje treba rješavati u mandatnom periodu. Dužni su aktivno učestvovati u razmatranju materijala i donošenju odluka i zaključaka na sjednicama Upravnog odbora i nakon donijetih odluka i zaključaka, zastupati stavove Upravnog odbora pred drugim institucijama Bosne i Hercegovine i pred javnošću - navodi Krsman.

Naknada ne može biti iznad 475,69 KM 

Naknade za rad članova u Upravnom odboru Uprave za indirektno oporezivanje obračunavaju se i isplaćuju u skladu sa Zakonom o plaćama i naknadama u institucijama Bosne i Hercegovine.

- Zakonom o dopunama Zakona o plaćama i naknadama u institucijama Bosne i Hercegovine ograničena su primanja članova upravnih odbora, nadzornih i drugih radnih tijela koji su zaposleni u institucijama koje se finansiraju iz budžeta svih nivoa vlasti u BiH i oni nemaju pravo na naknadu za rad u takvim tijelima koji obavljaju tokom radnog vremena. Također, prema navedenim izmjenama mjesečna naknada za rad u upravnim odborima, nadzornim i drugim radnim tijelima može iznositi maksimalno do visine osnovice za obračun plaće zaposlenim u institucijama BiH (475,69 KM) - objašnjava Krsman.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.