open-navfaktor-logo
search
Sastanak u Sarajevu
Pojednostaviti procedure za lakše i masovnije ulaganje dijaspore u Bosni i Hercegovini
Modaliteti saradnje sa bh. dijasporom i načini boljeg povezivanja sa maticom, bila je glavna tema sastanka koji je danas održan u Institutu za geopolitiku, ekonomiju insigurnost (IGES) u Sarajevu.
27.12.2021. u 14:11
get url
text

Sastanku su prisustvovali predsjednik Kongresa Bošnjaka Sjeverne Amerike i bivši bh. konzul u Chicagu Eldin Kajević, bivši ambasador u Americi, Austriji i Saudijskoj Arabiji i šef Analitike u Ministarstvu vanjskih poslova BiH Haris Hrle, kao i bivši ambasadori BiH, u Maleziji Ensar Eminović, u Iranu i Maleziji Emir Hadžikadnunić.

U ime Fondacije Sanela Diana Jenkins prisutni su bili Admir i Adnan Pašić, zatim direktor Instituta za geopolitiku, ekonomiju i sigurnost Adnan Kapo, kao i Erdin Kadunić predstavnik bh. dijaspore iz Njemačke.

Kajević je upoznao prisutne o aktivnostima naše zajednice u Sjevernoj Americi, te pogledu na trenutnu političku krizu u Bosni i Hercrgovini. Učesnici su između ostalog naglasili da je potrebno maksimalno pojednostaviti administrativne procedure za registraciju firmi u BiH ako želimo da dijaspora masovnije ulaže u svoju zemlju. Novim investicijama usporio bi se trend odlaska mladih i vremenom zaustavilo iseljavanje iz BiH.

Zajednički je stav, da pozitivni primjeri drugih zemalja pokazuju da je dijaspora, posebno za države veličine BiH, glavni pokretač ekonomskog razvoja. Također, mnogi bh. građani su politički aktivni u zemaljama gdje trenutno žive, što je odlična prilika i za unaprijeđenje političkih i ekonomskih odnosa Bosne i Hercegovine sa tim državama, saopćio je IGES.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.