open-navfaktor-logo
search
Na crnoj listi SAD-a
Pokrenuta disciplinska istraga protiv državne tužiteljice Diane Kajmaković
Ured disciplinskog tužioca Visokog sudskog i tužilačkog vijeća Bosne i Hercegovine (VSTV BiH) pokrenuo je disciplinsku istragu protiv državne tužiteljice Diane Kajmaković koja je nedavno stavljena na crnu listu Sjedinjenih Američkih Država zbog korupcije i povezanosti sa kriminalnim organizacijama.
07.10.2022. u 17:22
get url
text

Tužilaštvo BiH glavnoj disciplinskoj tužiteljici Aleni Kurspahić prije nekoliko dana dostavilo je novu dokumentaciju u vezi sa postupanjem Kajmaković u određenim predmetima.

Iz Ureda Disciplinskog tužioca VSTV BiH potvrđeno je za N1 da provodi istragu protiv Kajmaković.

- O odluci Ureda, u pogledu pokretanja disciplinskog postupka pred disciplinskim tijelima VSTV BiH, javnost će biti obaviještena po okončanju istrage - rečeno je za N1.

Kajmaković je u augustu odlukom glavnog tužioca Milanka Kajganića prebačena na Odjel za ratni zločin ove pravosudne institucije, a sklonjena je s čela tima za korupciju u Tužilaštvu BiH.

Kajmaković je ranije sklonjena iz tužilačkog tima koji je radio na dešifriranju aplikacije Sky jer su određene osobe iz krim-miljea spominjale njeno ime.

I sankcije SAD-a su uslijedile zato što, kako su naveli "Kajmaković podriva demokratiju i vladavinu zakona u Bosni i Hercegovini. Današnje mjere još jednom potvrđuju posvećenost Sjedinjenih Država stabilnosti i prosperitetu Bosne i Hercegovine jer se odnose na osobu koja ima ključnu ulogu u omogućavanju korupcije u zemlji".

Sankcije Kajmaković su uvedene 26. septembra, a ona je bila i jedna od kandidatkinja za glavnog tužioca Tužilaštva Bosne i Hercegovine.

V.d. glavnog državnog tužioca Milanko Kajganić je nakon sankcija SAD-a rekao da će se tražiti svi dokazi o navodima koje su objavile SAD.

Skoro istovremeno su u VSTV-u naveli da trenutno ne postoji zakonski osnov da Kajmaković bude udaljena s pozicije tužiteljice.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.