open-navfaktor-logo
search
Potvrdio ministar Bunoza
Pokrenute treće izmjene Zakona o VSTV-u, hoće li biti spriječen "kolaps pravosudnog sistema"
VSTV je predložio odgodu formiranja odjela za integritet do februara 2025. godine. Vidjet ćemo, rekao je Bunoza. Zastoj je jer nema budžeta, za šta je odgovoran ministar finansija i trezora BiH Srđan Amidžić.
AUTOR: M. R. S.
28.05.2024. u 18:32
get url
text
Sjednica VSTV-a, Davor Bunoza
Sjednica VSTV-a, Davor Bunoza
Ministarstvo pravde Bosne i Hercegovine pokrenulo je proceduru izmjene Zakona o Visokom sudskom i tužilačkom vijeću (VSTV) Bosne i Hercegovine kako bi, po drugi put, bio produžen rok za formiranje odjela za integritet, rekao je za Faktor ministar pravde BiH Davor Bunoza.
Rok do kojeg je odjel trebao biti formiran istekao je prvo u decembru prošle godine, a novi, koji je dat novim izmjenama zakona, istekao je u martu ove godine. Sada se rade treće izmjene Zakona o VSTV-u.
Ovaj odjel je neophodan je jer je prošlogodišnjim izmjenama Zakona o VSTV-u predviđeno da novoimenovani sudije i tužioci ne mogu stupiti na funkciju prije provjere njihove imovine.
No odjel nije formiran jer nema budžeta institucija Bosne i Hercegovine, a time ni novca za njegovo osnivanje.
VSTV je prije desetak dana uputio inicijativu za novu izmjenu Zakona o VSTV-u upozorivši da je to njihov finalni pokušaj sprečavanja kolapsa pravosudnog sistema i funkcioniranja VSTV-a, jer sva imenovanja sudija i tužioca, ali i članova VSTV-a, nisu efektivna jer nema odjela, odnosno ne mogu stupiti na funkcije.
- Pokrenuta je procedura izmjene Zakona o VSTV-u prije mjesec, prije reakcije VSTV-a. Prikupljaju se mišljenja. Očekuje da će se sva procedura usvajanja zakona okončati narednih mjesec dana, ali opet sve ovisi o sjednicama domova Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine koji moraju usvojiti izmjene zakona – rekao je Bunoza.
Pojasnio je da ove nove izmjene Zakona o VSTV-u podrazumijevaju produženje roka za formiranje odjela, te da dotad sudije i tužioci mogu stupiti na funkciju, ali po formiranju odjela moraju biti izvršene provjere.
No nije mogao precizirati koji je novi rok da ovaj odjel za integritet počne s radom.
- VSTV je predložio odgodu do februara 2025. godine. Vidjet ćemo. Zavisi i kada će biti usvojen budžet institucija BiH. Možda bude usvojen za mjesec pa ne bude trebalo toliko vremena – dodao je Bunoza.
Iz VSTV-a su rekli da, čak i da odmah dobiju sredstva, proces zapošljavanja u novi odjel i sigurnosne provjere osoblja za rad neće biti moguće obaviti u roku od osam mjeseci.
Bunoza je naglasio da je zastoj nastao jer nije usvojen budžet institucija BiH za ovu godinu.
- Odobreno je da se može zaposliti 12 ljudi u odjel, ali nema garancije – dodao je Bunoza.
Za ovo je odgovornost na ministru finansija i trezora Bosne i Hercegovine Srđanu Amidžiću koji nacrt budžeta još nije poslao ka Vijeću ministara BiH.
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.