open-navfaktor-logo
search
Najbolji kandidat
Pokret Za nove generacije o "Osmorki": Ako nas neki žele odstraniti zbog Miletića - ponosni smo na to!
Tragom kolektivnog medijskog plasiranja informacija, uglavnom od osoba koje nisu sudjelovale u bilo kakvim pregovorima, a posebno u dogovorima oko izbora delegata za Dom naroda, pokret "Za nove generacije" je odlučio da "vrlo kratko i precizno demantira navedene dezinformacije", saopćeno je iz ovog pokreta.
31.01.2023. u 14:26
get url
text

- Kao prvo, predstavnik ZNG-a u Domu naroda iz reda Hrvata u Kantonu Sarajevo nije izabran glasovima SDP-a. Naime, naš kandidat, koji je ujedno osvojio i najveći broj glasova u ovome klubu na izborima i koji je već ranije četiri godine predstavljao sarajevske Hrvate u Domu naroda FBiH dobio je tri glasa, od čega je samo jedan glas došao iz redova SDP-a. Prosta računica kaže da i bez toga glasa, kandidat ZNG-a bi osvojio mandat ili bar žrijebanje za njega - saopćili su.

Nadalje, kako dodaju, nije bilo nikakvog dogovora da će za državni Dom naroda biti podržan SDP-ov kandidat.

- Da je postojao takav dogovor, pokret "Za nove generacije" bi se, kao svaki put do sada, držao toga! Dapače, pojedini čelnici SDP-a su i ranije plasirali tu informaciju predstavnicima drugih partnera u "Osmorki", ali su je i demantovali pred svjedocima. Postojao je dogovor da "Osmorka" mora imati zajedničkog delegata u državnom Domu naroda. Na tome je upravo insistirao pokret "Za nove generacije", posebno nakon situacije u kojoj nijedan državni ili federalni ministar koji dolazi iz redova "Osmorke" ne može biti Hrvat - naveli su i dodali:

- Na kraju, kandidatura Zlatka Miletića, o čijem patriotizmu, četverogodišnjoj borbi u Domu naroda i osvojenih više od 11.000 glasova ne treba pričati, je bila najavljena partnerima iz "Osmorke" na vrijeme. Očekivali smo zvanične pregovore oko toga, no do njih nije nikada došlo. U svakom slučaju rukovođeni iskustvom izbora delegata u manjem entitetu i nekim drugim kantonima, odlučili smo u potpunosti preuzeti kontrolu ovoga procesa, te zajedno sa našim partnerom na državnom nivou NES-om osigurati da iz "Osmorke" prođe najbolji kandidat – Zlatko Miletić.

VEZANI TEKST - Kome iz pokreta Za nove generacije šalju poruke o "tri puta ponovljenoj laži"?

Na taj način, ponovili smo situaciju od prije četiri godine kada smo se izborili, u malo drugačijoj konstalaciji, da Miletić bude jedini glas građanskih stranaka u Klubu Hrvata državnog Doma naroda. I bio je glasan i bio je pravedan!

Sigurni su, kako dodaju, da će Miletić biti takav i u naredne četiri godine i da je ovim potezom "Osmorka" dobila najboljeg od najboljih za ostvarivanje zadatih ciljeva "Osmorke".

- Ako je to grijeh našega Pokreta i ako je to razlog da SDP predloži naše odstranjivanje iz "Osmorke", i ako to naši koalicioni partneri prihvate – mi ćemo biti ponosni zbog toga - zaključili su iz pokreta.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.