open-navfaktor-logo
search
Reakcija
Pokret za Prijedor: Ostajemo uz građane Kozarca, nismo u koaliciji sa SNSD-om
Pokret za Prijedor koji čine gradski odbori DF-a, SDP-a, Stranke za BiH i Nezavisne bosanskohercegovačke liste, te Regionalni odbor PDA Prijedor reagiralo je na saopćenje Regionalnog odbora SDA Bosanska Krajina Prijedor. 
23.10.2020. u 13:19
get url
text

U tom saopćenju između ostalog navedeno je "da Milorad Dodik kao lider SNSD-a uz pomoć koalicionih partnera među kojima su i partneri iz Pokreta za Prijedor, želi osnovati općinu Omarska, kao zasebnu administrativnu cjelinu, a sve u cilju kontrole nad budućim izbornim procesima, što bi umanjilo utjecaj bošnjačkog glasa u lokalnim skupštinama".

Saopćenje Pokreta za Prijedor prenosimo u cijelosti: 

- U saopćenju Regionalnog odbora SDA Bosanska Krajina, objavljenom 22.10.2020.godine na portalu faktor.ba, izneseno je nekoliko netačnih činjenica koje želimo demantovati u cilju sprečavanja daljeg SDA-ovog dezinformisanja javnosti, a najviše mještana Kozarca.

U saopćenju se navodi da "SNSD uz pomoć bošnjački koalicionih partnera iz Pokreta za Prijedor želi osnovati općinu Omarska u cilju kontrole nad budućim izbornim procesima, što bi umanjilo utjecaj bošnjačkog glasa u lokalnim skupštinama".

Pokret za Prijedor nema koalicione sporazume bilo koje vrste niti sa jednom strankom u Prijedoru za razliku od SDA koji ima sporazum sa DNS-om. Osim toga odbornici članica Pokreta, DF-a i SDP-a, su u Skupštini Grada Prijedor glasali protiv inicijative za formiranje općine Omarska.

Nije tačna ni tvrdnja da "imamo dovoljno veliku zastupljenost u Skupštini Grada Prijedora zahvaljujući glasovima iz mjesnih zajednica Kevljani i Kamičani". Zastupljenost Bošnjaka sa 5 odbornika u Skupštini Grada je daleko od dovoljne a navedena naselja daju 550 glasova ili 8,5 posto ukupnih glasova za probosanske stranke u Prijedoru. Taj broj nije dovoljan ni za jednog odbornika, a ne 5.

Pozivaju se iz SDA na "udruživanje u izborima, protiv podjela i cijepanja bošnjačkog naroda". Podsjećamo još jednom javnost da je SDA jedina od aktivnih probosanskih stranaka u Prijedoru odbila učešće u Pokretu za Prijedor i tim činom razjedinila Bošnjake u Prijedoru.

VEZANI TEKST - Regionalni odbor SDA Prijedor: Bošnjaci ne smiju prihvatiti Dodikov scenarij i "općinu Omarska"

Na kraju SDA poziva "sve Bošnjake prijedorske regije, ali i cijelog RS-a da izađu na izbore i stvore uvjete za rušenje SNSD režima za dvije godine". Kolika je dvoličnost SDA i pokušaj obmane svog biračkog tijela i javnosti u Prijedoru pokazuje činjenica da su prije dva dana potpisali koalicioni sporazum sa SNSD-om, Ujedinjenom Srpskom i NDP-om u Kostajnici, koja pripada Regionalnom odboru SDA Bosanska Krajina.

Očekujemo da će SDA ovaj put blagovremeno reagovati, a ne da im se opet desi slučaj autoputa kroz Kozarac kada nisu na vrijeme obavijestili svoje poslanike u Narodnoj skupštini RS-a da glasaju protiv Nacrta Plana parcelacije za trasu autoputa Banja Luka - Prijedor i pokušaju promijeniti trasu koja ide kroz Kozarac. Javna rasprava o inicijativi za formiranje općine Omarska će trajati 90 dana i to će biti vrijeme kada treba pismeno i usmeno iznijeti argumentovano sve činjenice protiv predložene teritorijalne organizacije buduće općine Omarska. Pitamo SDA zašto na već posljednje tri sjednice Skupštine Grada Prijedor nije kao tačka dnevnog reda stavljena Inicijativa za formiranje općine Kozarac iako je SDA u skupštinskoj većini sa DNS-om i time omogući da inicijativa prođe u proceduru do Vlade RS-a ?

Pokret za Prijedor, koji na listi ima trećinu kandidata sa područja Kozarca, ostaje i dalje uz građane Kozarca i nudi svoju pomoć u bilo kom segmentu.

Apeliramo na SDA da prestane s obmanjivanjem javnosti i pokušajima prebacivanja vlastite odgovornosti za (ne)učinjeno na Pokret za Prijedor.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.