open-navfaktor-logo
search
Sumnjaju u realizaciju
Pokret ZNG odlazi u opoziciju u KS, pitaju je li obmanjena javnost kroz proces javne rasprave o budžetu
Politički pokret Za nove generacije, kao dio tzv. "Osmorke", od jučer i zvanično odlazi u opoziciju u Skupštini Kantona Sarajevo, saopćio je Pokret.
30.03.2023. u 09:58
get url
text

- To nikako ne znači da se nećemo nastaviti pridržavati potpisanog sporazuma čiji raskid se nikada zvanično nije desio. Međutim, formiranje Vlade Kantona Sarajevo bez jasnog i transparentnog plana aktivnosti, bez poštovanja spomenutog sporazuma i bez konkretnih i jasno definisanih aktivnosti koje će uslijediti, pokret Za nove generacije ne može podržati jer bi bilo u suprotnosti sa prethodno dogovorenim stavovima i preuzetim obavezama - naveli su i dodali:

Zahvaljujemo se našim partnerima što su prepoznali naše amandmane koje smo uputili još u toku Nacrta budžeta Kantona Sarajevo za 2023. godinu i što su gotovo sve uvažili i prezentirali kroz Prijedlog budžeta Kantona Sarajevo. Prijedlog budžeta Kantona Sarajevo je uvećan za više od 250 miliona KM u odnosu na Nacrt što nam daje za pravo da sumnjamo u mogućnost njegovog izvršenja, pa se s razlogom pribojavamo da su usvojeni amandmani samo stavke na papiru za čije izvršenje neće biti dovoljno novca. Vladi Kantona Sarajevo dajemo šansu da u narednih 100 dana dokažu da griješimo.

No, kako dalje ističu, bez obzira i na to ostaje pitanje zašto taj novac nije bio prikazan u fazi Nacrta budžeta Kantona Sarajevo i da li je na ovaj način obmanjena javnost kroz proces javne rasprave?

- Naše političko djelovanje bit će svakako usmjereno na konstruktivne kritike i približavanje Vlade Kantona Sarajevo ciljevima dogovorenim u sporazumu "Osmorke", kao i stvarnim potrebama naših sugrađana - saopćili su.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.