open-navfaktor-logo
search
Istražuju se motivi
Policajci u Vojkovićima suspendovani zbog razgovora sa Osmicom, navodi o unošenju telefona nisu tačni
Sudski policajac i komandir smjene u Državnom zatvoru u Vojkovićima, suspendovani su i protiv njih je pokrenut disciplinski postupak zbog komunikacije sa pritvorenim bivšim direktorom Obavještajno-sigurnosne agencije Bosne i Herceogivne (OSABiH) Osmanom Mehmedagićem. 
04.01.2024. u 12:01
get url
text

Ovu informaciju za Faktor je potvrdio direktor zatvora Siniša Perković.

Kako je pojasnio Perković, zatvorski policajac koji ne radi na odjelu gdje je smješten Mehmedagić tražio je da sa njim razgovara, a što mu je omogućio komandir smjene koji je bio na dužnosti.

- Zbog toga je protiv njih pokrenut disciplinski postupak - kazao je Perković dodavši da je o svemu obaviješteno Tužilaštvo BiH i Državna agencija za istrage i zaštitu (SIPA), na kojima je da dalje utvrde motive ovog kontakta. 

Kako saznajemo, na okolnosti ovog kontakta, suspendovani službenici dali su već izjave u SIPA-i.

Također, prema nezvaničnim saznanjima Faktora, navodi izneseni u pojedinim medijima kako je policajac Mehmedagiću tom prilikom dostavio telefon nisu istiniti. 

Kontakt je ostvaren krajem prošlog mjeseca, nedugo nakon što je Sud BiH odredio pritvor Mehmedagiću i predsjedniku Suda BiH Ranku Debevcu. 

Oni su pod istragom Tužilaštva BiH zbog navodne zloupotrebe položaja ili ovlaštenja, a u vezi s navodnim nelegalnim prisluškivanjem dežurnih brojeva sudija Suda BiH i određenih uposlenika Tužilaštva BiH. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.