open-navfaktor-logo
search
Čeka se Dom naroda BiH
Policajcima, vojnicima, državnim službenicima plaće veće za stotinjak KM, sindikati kažu nedovoljno i predizborno
Izmjenama Zakona o plaćama i naknadama u institucijama Bosne i Hercegovine, koje su jučer usvojene u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine, povećavaju se koeficijenti za obračun plaća državnim službenicima, namještenicima, vojnicima i policajcima.
10.03.2022. u 22:00
get url
text

Ali potrebno je da još prođu i Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH.

VEZANI TEKST - Državni službenici protestovali zbog dugogodišnjeg urušavanja državnih institucija

U sindikatima koji okupljaju zaposlene u institucijama i policijskim agencijama na nivou BiH su skeptični, te ovo nazivaju predizbornom kampanjom i mazanjem očiju.

- Usvajanje u Zastupničkom domu je promjena nabolje, ali joj nije kraj. Provjereno iskustvo s našim poslodavcem je da ništa od toga dok se ne objavi u Službenom listu – stava je Salih Karčić, predsjednik Samostalng sindikata državnih službenika i zaposlenika u institucijama Bosne i Hercegovine.

Dodao je da je ovo i predizborna priča jer je vlast mogla još u decembru usvojiti budžet institucija BiH za 2022. godinu i povećanje osnovice koju su tražili i komisija je prihvatila.

Dragan Krvavac, predsjednik Saveza sindikata policijskih organa u Bosni i Hercegovini, koji okuplja sindikate Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA), Granične policije Bosne i Hercegovine i Direkcije za koordinaciju policijskih tijela Bosne i Hercegovine, naglasio je da pozdravlja svaki pomak s mrtve tačke, ali da je povećanje koeficijenata kakvo je predloženo "sitno".

- To je sitno, nedostatno. Toliko smo nisko pali. Jučer sam upozorio da se više neće moći ići na posao. To je linearno povećanje od nekih stotinu KM. Možda je to više mazanje očiju – rekao je Krvavac.

Izmjene Zakona o plaćama i naknadama u institucijama BiH predložio je Klub zastupnika HDZ-a BiH, iz kojeg su saopćili da se predviđa povećanje plaća za oko 18.000 zaposlenih, i to za 100 do 140 KM.

VEZANI TEKST - Šta kaže Ministarstvo pravde, ko tri godine opstruira donošenje kolektivnog ugovora za institucije BiH

- Ovaj zakon kao i druga dva (o akcizama i o PDV-u) usvojena su po hitnoj proceduri jučer u Zastupničkom domu PSBiH kao odgovor na novonastalu situaciju inflatornih pritisaka i divljanja cijena uzrokovanih globalnim kretanjima i sukobom na relaciji Ukrajina - Rusija – naveli su iz Kluba HDZ-a.

Pojasili su da se izmjenom pojedinih koeficijenata povećava plaća za sve čija su mjesečna primanja niža od 1.500 KM.

- U praktičnom smislu to bi značilo da se po novom zakonu vojniku koji je imao neto plaću 700 KM plaća povećava na 815 KM, naredniku se plaća povećava sa 770 KM na 885 KM, policajcu koji je imao osnovnu plaću od 865 KM ovim izmjenama povećava se na 990 KM, čistačicama se osnovica plaće povećava sa 475 na 570 KM – saopćili su, između ostalog, iz Kluba HDZ-a.

Kako piše u prijedlogu izmjena zakona, za provedbu bi trebalo dodatnih 30 miliona KM u budžetu, kojeg još nema.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.