open-navfaktor-logo
search
Čekaju plaće
Policija i državni službenici USK dali rok vlasti: Najavljen štrajk upozorenja, a potom idu radikalnije
Policija Unsko-sanskog kantona odlučila je od 14. februara održavati jednosatni štrajk upozorenja ukoliko do tada ne bude usvojena odluka o privremenom finansiranju Unsko-sanskog kantona, odnosno ne budu osigurani uvjeti za isplatu njihovih plaća.
04.02.2022. u 15:28
get url
text

Kazao nam je ovo Mahmut Alagić, predsjednik Sindikata policije USK, nakon sjednice sindikalnog Upravnog odbora na kojoj su donesene ovakve odluke.

- Nama plaća treba biti do 10. u mjesecu. Ako je ne bude, mi od 14. februara stupamo u štrajk upozorenja ispred stanica. Ako i narednih pet-šest dana potraje blokada, ići će se u radikalnije mjere, generalni štrajk – dodao je Alagić.

O štrajku upozorenja razmišljaju i državni službenici i namještenici.

- Vidjet ćemo šta će se dešavati do polovine mjeseca. Ako se ništa ne promijeni, poduzet će se mjere, prije svega štrajk upozorenja, a ako ne budu ispunjeni zahtjevi o isplati plaća koje budemo uputili, ide se u štrajk – kazao nam je Fazir Vukalić, predsjednik Koordinacije sindikalnih organizacija organa uprave USK, koja okuplja četiri sindikata.

Vukalić je napomenuo da u članstvu imaju 600 do 800 državnih službenika i namještenika.

Skupština Unsko-sanskog kantona na sjednici 31. januara nije usvojila odluku o privremenom finansiranju USK za prva tri mjeseca ove godine, čime je od 1. februara zaključana kantonalna kasa i nema pravnog osnova za transakcije.

Zaposleni od zastupnika u Skupštini USK traže da deblokiraju kanton, navodeći da ih ne zanima politika ni stranke.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.