open-navfaktor-logo
search
Izvjestitelj UN-a
Policija zlostavlja i premlaćuje migrante na svojoj teritoriji i prisilno ih vraća u BiH
Felipe Gonzales Morales kazao da postoje pozitivni aspekti koji su u skladu s međunarodnim standardima ljudskih prava, kao i da bh. građani migrantima velikodušno dijele hranu, odjeću i druge potrepštine
01.10.2019. u 18:43
get url
text

Specijalni izvjestitelj UN-a za ljudska prava migranata Felipe Gonzales Morales na kraju zvanične posjete BiH uputio je apel bh. vlastima na svim nivoima da zajedno rade na iznalaženju odgovora s državnog nivoa na migrantsku krizu.

On je na pres-konferenciji u Sarajevu izjavio da po pitanju upravljanja migracijama u BiH postoje pozitivni aspekti koji su u skladu s međunarodnim standardima ljudskih prava, kao i da bh. građani migrantima velikodušno dijele hranu, odjeću i druge potrepštine.

- Međutim, fragmentirana politička struktura, nedostatak jedinstvene vizije i volje organa vlasti na raznim nivoima za iskrenom saradnjom podrivaju uživanje ljudskih prava migranata i tražitelja azila - istakao je Morales.

Dodao je da je činjenica da su svi prihvatni centri locirani u Federaciji i da je većina migranata smještena na području Unsko-sanskog kantona jasna ilustracija da su migracije visoko ispolitizirane uz podijeljene političke programe u zemlji.

- Država BiH mora preuzeti vodstvo u izradi sveobuhvatne strategije koja će pružiti trajno rješenje za migrante, posebno tražitelje azila, u zemlji - naglasio je Morales.

Naveo je da se najurgentnije pitanje odnosi na lokalitet Vučjak, nekadašnje odlagalište otpada u blizini miniranih područja, u kojem su uslovi neodgovarajući za smještaj ljudi.

Morales je potcrtao da je dobio pouzdane informacije da hrvatska policija zlostavlja i premlaćuje migrante na svojoj teritoriji, te da ih prisilno vraća u BiH.

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.