open-navfaktor-logo
search
Bez pojačanog priliva
Policijske patrole i kontrola migranata na granici BiH i Hrvatske
Bosna i Hercegovina već sada bilježi veliki broj migranata, oko 25.000, a zbog ratnih događanja na Bliskom istoku nije isključena mogućnost veće migracije, kažu iz Službe za poslove sa strancima BiH. 
20.10.2023. u 13:09
get url
text

Granična policija BiH je u devet mjeseci ove godine u pokušaju nezakonitog prelaska državne granice otkrila 8.720 osoba.

Služba za poslove sa strancima BiH u ovoj godini bilježi 25.800 ukupnih novih tražitelja azila, najviše iz Afganistana, Maroka, Bangladeša i Pakistana. Dostignut je nivo iz 2019. kada je bilo registrirano 27.000 migranata. U nezakonitom prelasku ili pokušaju prelaska državne granice zatečeni su državljani Afganistana, Turske, Pakistana, Maroka, Sirije, Iraka i Bangladeša. Najveći broj nezakonitih migranata otkriven je izvan područja graničnih prijelaza.

Za sada nije evidentiran pojačan priliv migranata s Bliskog istoka. U periodu do 19. listopada 87 Palestinaca zatražilo je azil.

Pripadnici Granične policije BiH i MUP-a Unsko-sanskog kantona u blizini granice sa Republikom Hrvatskom provode noćne patrole. Granicnoj policiji BiH nedostaje vise od 600 policijskih službenika i uprkos tome oni su ove godine odvratili više od 4.000 osoba od ilegalnog prelaska granice.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.