open-navfaktor-logo
search
Ima incidenata
Policijski službenici GPBiH posljednji obavezni sistematski pregled imali prije 15 godina, a nose oružje
Obavezan sistematski pregled za policijske službenike Granične policije Bosne i Hercegovine bio je organiziran daleke 2008. godine, uprkos činjenici da se radi o ljudima koji dolaze u dodir s oružjem.
24.09.2023. u 07:59
get url
text

VEZANI TEKST - Potvrđeno iz Tužilaštva: Istražitelj SIPA-e počinio je samoubistvo

Na ovo je u četvrtak na sjednici Zastupničkog doma ukazao zastupnik SDA u Parlamentarnoj skupštini Bosne i Hercegovine Šemsudin Mehmedović.

Kolektivni ugovor traži se godinama i jedan je od osnovnih razloga zbog kojih su upravo sindikati državnih policijskih agencija, kao i državnih službenika i zaposlenika u institucijama BiH, organizirali niz protesta tokom godina.

Dragan Krvavac, predsjednik Saveza sindikata policijskih organa BiH (koji obuhvata Graničnu policiju, Državnu agenciju za istrahe i zaštitu – SIPA i Direkciju za koordinaciju policijskih tijela), istakao je da službenici koji nose oružje moraju biti podvrgnuti redovnom, najprije psihološkom, pregledu.

- Ima incidenata. Pa unazad toliko godina od posljednjeg obaveznog sistematskog pregleda imali ste pet-šest ubijenih žena iz službenog pištolja - kazao je Krvavac, koji je u prethodnom mandatu bio na čelu Sindikata Granične policije BiH.

Bilježeni su i slučajevi samoubistva iz službenog oružja.

- Nije problem masnoća u krvi, problem je drugo. Potreban je najprije redovan psihološki pregled. O tome govorim godinama. Mi nosimo oružje. Mora se vidjeti koliko su ljudi fizički, mentalno i psihički spremni za obavljanje dužnosti - rekao je Krvavac.

Kazao je da je ista situacija i u SIPA-i kada je riječ o obaveznom sistematskom pregledu, odnosno da ga nema.

VEZANI TEKST - Šta kaže Ministarstvo pravde, ko tri godine opstruira donošenje kolektivnog ugovora za institucije BiH

Iz Granične policije BiH su na zastupničko pitanje Mehmedovića odgovorili da su obavezan sistematski pregled organizirali tokom 2008. godine, ali i da ova obaveza nije zakonski propisana, pa stoga Granična policija nema nikakav interni propis koji je regulira. Pozivaju se na Zakon o policijskim službenicima BiH, Zakon o radu u institucijama BiH i Zakon o državnoj službi u institucijama BiH koji ne propisuju obavezan sistematski pregled.

Iz Granične policije su napomenuli da bi se pitanje sistematskog pregleda trebalo regulirati kolektivnim ugovorm o radu koji još nije zaključen.

Krvavac je naglasio da se pitanje kolektivnog ugovora može završiti u roku od tri dana.

- Ne tražimo ništa što nije regulirano u zakonima i podzakonskim aktima – dodao je Krvavac.

Na pitanje dokle se došlo, odgovorio je "nidokle".

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.