open-navfaktor-logo
search
Evropski put
Političari euforični, analitičari poručili: Zadovoljni su jer nisu dobili otvoreno po nosu, izvještaj EU uopće nije pozitivan
Značajan iskorak, veliki pomak, najbolji izvještaj o napretku ikad, uspjeli smo..., neke su od izjava koje smo od zvaničnika vladajućih stranaka na nivou Bosne i Hercegovine, uglavnom iz "Trojke" i HDZ-a, mogli čuti kada je jučer u Briselu saopćeno da je Evropska komisija preporučila otvaranje pregovora o ulsaku BiH u EU, ali onda kada se ostvari nužan stepen usklađnosti s kriterijima.
09.11.2023. u 14:11
get url
text

VEZANI TEKST - Krišto izvještaj iz EU-a nazvala značajnim iskorakom: Do kraja godine raditi na reformama, naročito izbornim

O napretku u tome će Evropska komisija izvijestiti Evropsko vijeće u martu iduće godine.

A da li je ova euforija opravdana i je li realno do kraja godine provesti preostale reforme, kako je to jučer pozvala Borjana Krišto (HDZ), predsjedavajuća Vijeća ministara Bosne i Hercegovine.

Miloš Šolaja, profesor međunarodnih odnosan na Fakultetu političkih nauka Univerziteta u Banja Luci, istakao je da je izvještaj Evropske komisije u suštini negativan, i samo pristojni, prazak korak da se kaže da BiH nije napredovala.

- Svi politički klubovi su izrazili zadovoljstvo jer nisu dobili otvoreno po nosu, a EU se sprema za izbore pa im ne odgovara da sada otvoreno kažu da u BiH nema rezultata – dodao je Šolaja.

Istakao je da smo mi mnogo komplikovan proces, te da se provođenje reformi ne odnosi samo na usvajanje ili neusvajanje dokumenata.

- Ako bi se političari složili moglo bi do kraja godine da se usvoji, ali same reforme same traju, a godinama se u BiH ne dešava ništa – naglasio je Šolaja.

VEZANI TEKST - Šta piše u Izvještaju Evropske komisije o Bosni i Hercegovini

Srđan Blagovčanin, predsjedavajući Upravnog odbora Transparency Internationala u BiH, također je kazao da izvještaj uopće nije pozitivan.

- Euforija, ako se tako može nazvati, je možda dobra, pokazuje da se evropske integracije vraćaju u fokus EU-a i Balkana nakon mnogo godina. Tu smo najmanje zaslužni mi, tu su geopolitički faktori kao što je rat u Ukrajini – dodao je Blagovčanin.

Naglasio je da je odluka koja je stigla iz Brisela očekivana iako je postojao jedan broj zastupnika koji traže bezuvjetan početak pregovora s BiH.

- Ali kada pogledamo šta je BiH učinila, to je nedovoljno. To je usvajanje nekolicine zakona koji su sklepani navrat nanos, u zadnji tren, kao što su izmjene i dopune Zakona o Visokom sudskom i tužilačkom vijeću (VSTV), gdje je i sam VSTV rekao da je neprovodivo – kazao je Blagovčanin.

VEZANI TEKST - EU poručila BiH: Ništa od pregovora, ispunite uvjete; Magazinović: Uspjeli smo

S druge strane, rekao je on, ovo je propuštena prilika da se interes Evropske unije iskoristi.

- Međutim, ne mislim da je to nešto što treba poslužiti da se stvara tragična priča – dodao je.

Blagovčanin je istakao da nije realno da do kraja godine napravimo neki iskorak.

- Malo je vjerovatno da ćemo nešto, što nismo uspjeli u protekle tri-četiri godine, uraditi čak i do marta, kada Evropska komisija treba dati izvještaj Evropskom vijeću – ocijenio je Blagovčanin, ukazavši da su se neke stvari čak i pogoršale, navodeći fundamentalna prava i ovo što se dešava u RS-u.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.