open-navfaktor-logo
search
Google Scholar
Političari i profesori: Koliko imaju naučnih radova i koliko su citirani u svijetu?
- Ja se osim politike bavim i naukom... - kazao je Denis Bećirović, kandidat 11 stranaka za člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine, tokom sinoćnje debate na Federalnoj televiziji. Rekao je i to da čita i piše i na engleskom kada je u pitanju njegov naučni rad.
23.09.2022. u 18:11
get url
text

Ta rečenica ponukala nas je da provjerimo kako on, ali i ostali koji su na bh. političkoj sceni, a istovremeno su i univerzitetski profesori, kotiraju u svijetu nauke. 

Jedan od načina da to provjerite je i Google Znalac (Google Scholar). To je pretraživač weba koji indeksira pune tekstove ili meta podatke naučne i akademske literature. Uključuje većinu naučnih časopisa, objavljene radove online, akademske knjige...

Procjenjuje se da je Google Znalac baza sadržava više od 200 miliona dokumenata i da je pokriva 80-90 posto članaka objavljenih na engleskom jeziku.

Google Znalac omogućuje stvaranje ličnih profila (Scholar Citationsprofiles) koje svaki autor može lično uređivati.

Ukratko, Google Znalac je internetski pretraživač naučne literature, razvijen u okvirima pretraživača Google. Danas je Googleov Znalac prvi internetski pokazatelj citiranosti nekog naučnika, odnosno njegovih radova. Ne treba ga uzeti kao apsolutno mjedovnog, ali je trenutno najbolji internetski pretraživač naučnih radova i naučnika. 

Među najcitiranijima univerzitetskim profesorima iz Bosne i Hercegovine je svakako doktor tehničkih nauka Kemal Hanjalić, profesor Prirodno-matematičkog fakulteta UNSA Dejan Milošević, profesor emeritus Prirodno-matematičkog fakulteta u Sarajevu Emin Sofić, profesor na Ekonomskom fakultetu u Sarajevu Muriz Čičić te drugi. 

No, ovom prilikom zanimaju nas političari koji se, kako je to rekao Bećirović, bave i naučnim radom. 

Na listi najcitiranijih naučnih radova / univerzitetskih profesora, a ujedno i političara, je prof. dr. Sebija Izetbegović, direktorica Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu. Njeni radovi, prema bazi Google Scholara citirani su 270 puta. 

 

Od poznatijih političara, univerzitetskih profesora, tu je i Denis Zvizdić. Google Scholar bilježi da je citiran samo jedan put. 

 

Zlatko Lagumdžija, političar i univerzitetski profesor, citiran je 32 puta. 

 

 

 

Radovi Denisa Bećirovića, koji je docent na Univerzitetu u Tuzli, citirani su 28 puta. Radovi koji se mogu pronaći na Google Znalacu objavljeni su isključivo na bosanskom jeziku. 

Profesor sa Ekonomskog fakulteta u Sarajevu i političar Dženan Đonlagić citiran je 40 puta. 

Profesor i političar iz Tuzle Zlatan Begić citiran je 189 puta prema podacima sa Google Znalca.

Haris Vranić, aktuelni ministar zdravstva u Kantonu Sarajevo citiran je 93 puta. 

Jasmina Bišćević-Tokić, docentica na Medicinskom fakultetu u Sarajevu i zastupnica, na Google Znalcu citirana je 27 puta.

Mi smo odabrali neka od najpoznatjih imena u politici koja svakodnevno viđamo i u medijima, a ujedno su i predavači na univerzitetima. Ukoliko vas zanima kako stoje neki drugi političari koji se ujedno bave i naučnim radom, to možete provjeriti i sami u bazi podataka na Google Znalcu. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.