open-navfaktor-logo
search
Nakon formiranja tima
Političari iz RS-a traže "vidljivost entiteta" i "specifični" sporazum s Frontexom; Ahatović: Ne može to tako
Agencija za evropsku graničnu i obalnu stražu (Frontex) traži od Bosne i Hercegovine samo jednu adresu s kojom će sarađivati i insistiranje na "vidljivosti" entiteta, odnosno MUP-a RS-a u sporazumu s Frontexom samo odgađa potpisivanje sporazuma, a time i jačanje kontrole granice. Na ovo je ukazao analitičar i stručnjak za sigurnost Nedžad Ahatović.
18.10.2023. u 11:42
get url
text
Nenad Nešić
Nenad Nešić

VEZANI TEKST - Zašto Milorad Dodik ne želi Frontex na granici BiH

Na potpisivanje sporazuma s Frontexom čeka se godinama s obzirom na to da vlasti RS-a traže da entitetski MUP bude Frontexov partner u okviru budućeg sporazuma. Sada je i aktuelni ministar sigurnosti Bosne i Hercegovine Nenad Nešić, partner SNSD-a i njihovog predsjednika Milorada Dodika, jučer objavio da je formiran tim za pregovore o sporazumu sa Frontexom, dodavši da je "BiH dobila tipski sporazum i da je pred pregovaračkim timom izazov da se uvrste sve specifičnosti BiH i ustavne nadležnosti".

- Frontex razgovara samo s Ministarstvom sigurnosti Bosne i Hercegovine, a Ministarstvo sigurnosti treba da iskoordinira sve drugo. Forntex traži jednu adresu. Ne možete vi sada mijenjati standarde zbog specifičnosti. Ne može to tako. U sporazumu nema entiteta. Unutar BiH treba rješavati, a ne istupati prema međunarodnim organizacijama s unaprijed podijeljenim nadležnostima – kazao je Ahatović.

Dodao je da je cilj takvih zahtjeva da se što duže odgodi potpisivanje sporazuma, što nije dobro.

- Fondove koje ima Frontex treba iskoristiti, njima se policijskim agencijama daju dodatna sredstva za opremu i rad, na primjer Graničnoj policiji Bosne i Hercegovine, po pitanju kontrole granica, migranata. Frontex daje materijalnu, savjetodavnu, edukativnu pomoć. Odlaganje potpisivanja sporazuma odlaže jačanje kontrole granice – istakao je Ahatović.

Kazao je i da se ovakvim zahtjevima želi na određeni način reći da smo "država koja se sastavlja iz dva entiteta, a tako ne piše u Ustavu".

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.