open-navfaktor-logo
search
Unutrašnja pitanja
Politička agesija na BiH: Kolinda, Plenković, Vučić, Dačić..., planski zaobilaze državne institucije i Sarajevo
Brojne visoke političke delegacije, iz susjednih nam Hrvatske i Srbije svakodnevno godinama špartaju po Bosni i Hercegovini i uredno najavljuju posjete protokolarno preko svojih ambasada našem Ministarstvu vanjskih poslova (MVP), obavještavajući ih da će trebati policijsku pratnju. 
03.11.2020. u 08:17
get url
text

Pri tim obilascima i najčešće "intimnim sijelima", zaobilaze državne institucije BiH, zaobilaze Sarajevo i sastaju se isključivo sa predstavnicima "sestrinskih stranaka", govore na njihovim centralnim predizbornim skupovima, ili pak sastanče sa političarima isključivo iz nacionalnog korpusa kojem pripadaju.

Pri tome, poruke koje šalju duboko zadiru u unutrašnje stvari Bosne i Hercegovine i nimalo ne doprinose jačanju dobrosusjedskih odnosa. 

Mostar, tačnije zapadnu obalu Neretve, jučer je pohodio šef hrvatske diplomatije Gordan Grlić Radman. Održao je predavanje na Sveučilištu i iskoristio priliku da pošalje poruku.

- Republika Hrvatska snažno zagovara implementaciju svih presuda Ustavnog suda BiH i promjenu Izbornog zakona BiH kako bi se jamčilo da tri naroda i ostali građani biraju vlastite političke predstavnike na svim razinama vlasti u Bosni i Hercegovini - istaknuo je Grlić Radman.

Potom je u društvu lidera HDZBiH Dragana Čovića posjetio Tomislavgrad i Livno, gdje ova stranka vodi intenzivnu kampanju pred Lokalne izbore 15. novembra.

Prije četiri godine, njegov je prethodnik 2016. godine, Miro Kovač u društvu prvog potpredsjednika Vlade Hrvatske Bože Petrova osvanuo u Stocu, samo sedam dana nakon incidenta na Lokalnim izborima.

Petrov je tada, kao da je u matičnoj Hrvatskoj, a ne za njega stranoj državi, zatražio ponavljanje izbora, što je krajnje nekorektno i drsko.

Dvije godine poslije, na Općim izborima 2018. premijer Hrvatske, predsjednik hrvatskog HDZ-a Andrej Plenković stigao je na centralni predizborni skup sestrinskog HDZ-a i pružio podršku Draganu Čoviću. Sarajeva i državnih institucija ni na mapi.

Gosti na Čovićevim predizbornim skupovima bili su i Tomislav Karamarko i Kolinda Grabar Kitarović, i svi oni listom su se miješali direktno u unutrašnja pitanja Bosne i Hercegovine.

Činio je to prilikom svake posjete Banjoj Luci i predsjednik Srbije Aleksandar Vučić, nekada ministar odbrane danas ministar unutrašnjih poslova Srbije Aleksandar Vulin, nekada šef srbijanske diplomatije danas predsjednik Skupštine Srbije Ivica Dačić.

Neki od njih su do sada, posjetili Sarajevo, odnosno susreli se sa državnim zvaničnicima BiH samo jednom, kurtoazno. A neki nijednom.

Ali su zato obišli Banju Luku, Laktaše, zapadnu obalu Mostara, Stolac, Livno...

Ovakvim neprimjerenim, diplomatsko-političkim ponašanjem zvaničnika Srbije i Hrvatske direktno se derogiraju državne institucije naše zemlje i radi se aktivno na njenoj destabilizaciji.

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.