open-navfaktor-logo
search
Općinsko vijeće
Politička blokada u Banovićima: Nema isplate plaća, tranši javnim ustanovama, ni naplate usluga za građane
Nikakva plaćanja iz budžeta Općine Banovići od početka ove godine nisu moguća, a januarska plaća za zaposlenike kasni već desetak dana. Razlog je blokada Općinskog vijeća, koje nije usvojilo ni odluku o privremenom finansiranju, a kamoli budžet za 2024. godinu.
16.02.2024. u 18:02
get url
text
Općinsko vijeće Banovići
Općinsko vijeće Banovići

Politička kriza u Banovićima traje od juna prošle godine, kada je formirana nova većina i pokrenuta incijativa za opoziv načelnika Bege Gutića iz Stranke demokratske akcije (SDA). Nova većina, koju čini 12 vijećnika Pokreta demokratske akcije (PDA) jedan iz Naroda i pravde (NiP) od tada nije uspjela da smijeni predsjedavajućeg Roberta Lapčevića iz SDA i preuzme upravljanje Općinskim vijećem.

Posljednji pokušaj zasjedanja propao je prije dva dana prekidom sjednice. Naime, nakon što predsjedavajući Lapčević nije dozvolio da nova većina izmijeni dnevni red usvojen na Kolegiju Vijeća, vijećnici nove većine napustili su zasjedanje te za nastavak sjednice više nije bilo kvoruma.

- Plaće kasne već desetak dana zbog neozbiljnosti novoformirane većine koja pokušava ucjenjivati i radnike i mene kao načelnika. Tražimo neko rješenje i vjerovatno ćemo ići na proglašanje odluke o privremenom finansiranju od načelnika ili predsjedavajućeg Vijeća. Općina trenutno ne može plaćati obaveze dobavljačima, kao ni tranše javnim ustanovama, ne možemo ni naplatiti usluge koje pružamo građanima, praktično sav platni promet je blokiran. S pravnicima razmatramo kako da ovaj problem riješimo - kaže načelnik Banovića Bego Gutić.

On dodaje da je ovakav slučaj zabilježen ranije samo u Velikoj Kladuši i sada u Banovićima.

- Mi ne bježimo od smjene rukovodstva na kojem insistira nova većina, ali to mora biti urađeno u skladu sa zakonom i Poslovnikom Vijeća. Dakle, jedini način je preko Komisije za izbor i imenovanje, koju Općinsko vijeće mora zaključkom obavezati da u određenom roku provede postupak. Imate u Parlementu Federacije BiH situaciju da ne mogu izabrati sudiju Ustavnog suda BiH, zbog toga što ne zasjeda komisija. Da to može bez komisije, i tamo bi bilo urađeno - pojašnjava Gutić.

Sifet Ikanović, kandidat nove većine za predsjedavajućeg Općinskog vijeća, kaže da se prvi put desilo da predsjedavajući nije dozvolio da većina predloži dnevni red, a Poslovnik im to omogućava.

- Predložili smo tačke dnevnog reda, ali nije dozvoljeno da se o tome glasa. Po Poslovniku svaki vijećnik može predložiti tačku dnevnog reda. Mi smo još u decembru dopisom tražili da Komisija za izbor i imenovanje obavi svoj dio posla i dobili odgovor da oni to neće. Ukoliko načelnik ili bilo ko drugi proglase odluku o privremenom finansiranju, to će biti nezakonito i mi ćemo odmah podnijeti krivičnu prijavu - kaže Ikanović.

On je najavio da će 13 vijećnika, vjerovatno već u ponedjeljak, tražiti sazivanje vanredne sjednice Općinskog vijeća, na kojoj će, između ostalog, na dnevnom redu biti smjena rukovodstva, ali i nacrt budžeta za ovu godinu.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.