open-navfaktor-logo
search
Po mjeri šestorke
Političke igre oko TVSA: Ko će biti nova direktor(ica)
Dučić, koji je zajedno sa Fazlagić ne samo potpisao izmjene Pravilnika, već i radio na tome, niti jednom riječi nije se oglasio, kada je ona smjenjivana. Naprotiv. Mudro je šutio, i za sebe stvarao teren kako bi se dočepao direktorske fotelje
13.09.2019. u 16:17
get url
text
TVSA
TVSA

Nadzorni odbor JP Televizija Sarajevo donio je odluku o raspisivanju novog konkursa za izbor i imenovanje direktora ove kantonalne televizije. Na poziciji v. d. direktorice trenutno je Kristina Ljevak. 

Ljevak se prijavila i na konkurs raspisan prije nekoliko mjeseci. Međutim, nije ispunjavala uvjete za ovu poziciju. Podsjećamo, tada su konkurisale Nejra Latić Hulusić, Kristina Ljevak i Amela Hubjer Hatić.

Nadzorni odbor na čijem čelu je Vlastimir Mijović (SDP), a u kojem su i Mirsad Pindžo (NiP) i Dubravko Barbarić  (DF) poništio je tada dio konkursa koji se odnosi na izbor i imenovanje direktora TVSA.  

Od trenutka kada se u javnosti počelo spekulisati da će vršiteljica dužnosti direktorice TVSA Kristina Ljevak nakon raspisane konkursne procedure biti imenovana na četverogodišnji mandat, krenule su političke utakmice i lobiranja.

Podsjećamo, predsjedavajući Skupštine KS Elmedin Konaković uvjetovao je podršku za imenovanje Ljevak, drugim imenovanjem - njegovog favorita Harisa Dučića na poziciju izvršnog direktora programa. Međutim, Ljevak nije bila za to, kao ni politička stranka čiji je ona prijedlog - Naša stranka.

Na konkursu u julu, Dučić je prošao i njega je Nadzorni odbor imenovao za izvršnog direktora, dok Ljevak nije ispunila uvjete. Stoga je NO poništio taj dio konkursa i sada se raspisuje novi.

Podsjećanja radi, Ljevak je imenovana za vršiteljicu dužnosti, nakon što je krajem maja, odlukom Nadzornog odbora smijenjena Edina Fazlagić, a zbog navodnih nezakonitosti u radu. Njen "grijeh" je što je omogućila u skladu sa Zakonom o radu FBiH trajno zaposlenje za 14 dugogodišnjih uposlenika ove kantonalne televizije.  

Iako je supotpisnik Pravilnika o izmjenama i dopunama Pravilnika o radu (decembar 2018. godine), zbog kojeg je Fazlagić i smijenjena, tada vršilac dužnosti izvršnog direktora za program Haris Dučić, nagrađen je četverogodišnjm mandatom na toj poziciji. Ovaj pravilnik, podsjećanja radi, potvrdio je i tadašnji Nadzorni odbor koji je vodio Hajrudin Hrvačić.

Dučić, koji je zajedno sa Fazlagić ne samo potpisao izmjene Pravilnika, već i radio na tome, niti jednom riječi nije se oglasio, kada je ona smjenjivana. Naprotiv. Mudro je šutio, i za sebe stvarao teren kako bi se dočepao direktorske fotelje.

On je, a što je javna tajna, favorit predsjednika Naroda i pravde Elmedina Konakovića.

VEZANI TEKST -Je li Naša stranka "otpisala" Kristinu Ljevak zbog Konakovićeve želje da Dučić bude izvršni direktor

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.