open-navfaktor-logo
search
Usaglašen dokument
Politički forum EU-a i BiH u Briselu: Nivo usklađenosti s kriterijima može biti postignut do kraja godine
Učesnici drugog političkog foruma na visokom nivou između Evropske unije i Bosne i Hercegovine očekuju da će naša zemlja nastaviti s provođenjem reformi, a predstavnici BiH čvrsto vjeruju da potrebni nivo usklađenosti s kriterijima za članstvo može biti postignut tokom decembra ove godine, saznaje Fena.
05.12.2023. u 12:48
get url
text

Dogovoreno je to nakon foruma kojeg su organizirali i supredsjedavali Evropska komisija, koju predstavlja povjerenik za proširenje i susjedstvo Olivér Várhelyi i Vijeće ministara Bosne i Hercegovine, koje predstavlja predsjedavajuća Borjana Krišto.

Kako se navodi navodi u usaglašenom dokumentu u koji je Fena imala uvid, učesnici su svjesni političke prilike date preporukom Evropske komisije za otvaranje pregovora o pristupanju EU, kao i potrebe provedbe daljnjih reformi u Bosni i Hercegovini.

S ciljem pružanja podrške naporima koje BiH poduzima na svom evropskom putu, učesnici foruma analizirali su napredak Bosne i Hercegovine s posebnim naglaskom na ključne prioritete i korake opisane u preporuci o dodjeli kandidatskog statusa te pozvali na hitno okončanje još neprovedenih ustavnih reformi i reformi izbornog zakonodavstva.

{$galerijaFotografija}

Evropska komisija izvijestit će Vijeće ministara BiH o napretku najkasnije u martu 2024. godine, dok će treći forum biti sazvan za šest mjeseci.

Nakon prvog foruma održanog u maju u Sarajevu, učesnici su se ponovo sastali radi nastavka praćenja provedbe koraka opisanih u preporuci Evropske komisije iz 2022. godine i radi izvještavanja o daljnjem napretku na terenu.

Forumu su još prisustvovali i zamjenici predsjedavajuće Vijeća ministara, članovi Zajedničkog kolegija oba doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine i predsjedavajući klubova zastupnika, premijeri Federacije Bosne i Hercegovine i RS-a, premijeri deset kantona Federacije Bosne i Hercegovine te gradonačelnik Distrikta Brčko.

Podsjetimo, Evropska komisija je u oktobru 2023. godine dala preporuku za otvaranje pregovora s Bosnom i Hercegovinom o pristupanju EU nakon postizanja potrebnog stepena usklađenosti s kriterijima za članstvo.

BRISEL FORUM - 1.jpg
1 od 6
left-arrowright-arrow
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.