open-navfaktor-logo
search
Predlažu u utorak
Politico objavio: Evropska komisija će preporučiti početak pregovora BiH sa EU-om
Faktor
11.03.2024. u 19:36
get url
text
Bosna i Hercegovina bi trebala započeti pregovore o pristupanju Evropskoj uniji, trebala bi u utorak objaviti Evropska komisija, piše Politico.
Evropska unija je BiH dodijelila status kandidata u decembru 2022.
Evropska komisija će sada dati pozitivnu preporuku za početak formalnih pregovora o pristupanju, rekli su za Politico dva zvaničnika EU-a i jedan diplomata Evropske unije.
Ukrajina i Moldavija su također spremne da krenu korak dalje u procesu proširenja.
Evropska komisija će u utorak predložiti takozvane pregovaračke okvire, koji postavljaju smjernice i osnovne principe za njihove pristupne pregovore. Zatim je na zemljama EU-a da raspravljaju o tim tekstovima. Diplomate i zvaničnici EU-a upozoravaju da sporazum između 27 evropskih prijestolnica, koji je neophodan za formalni početak pregovora, nije vjerovatan da će se dogoditi prije junskih evropskih izbora.
Za neke zemlje EU-a, uključujući Austriju, bilo je od vitalnog značaja da napredak u Ukrajini i Moldaviji ide ruku pod ruku s napretkom u budućem pristupanju BiH.
Idući korak je da lideri EU-a sada razgovaraju o preporuci o BiH na svom sastanku u Briselu naredne sedmice.
Uoči ove objave, ministri vanjskih poslova Austrije, Italije i Njemačke otputovali su prošle sedmice u Sarajevo u znak podrške otvaranju pristupnih pregovora.
- Na zajedničkoj press konferenciji s njemačkom ministricom vanjskih poslova Annalenom Baerbock prošle sedmice, njen bh. kolega Elmedin Konaković rekao je da se nada da neće biti "daljnjih frustracija", dodajući da je "ključno" imati na umu "šta će se dogoditi ako Bosna i Hercegovina ne nastavi svoj evropski put - piše Politico.
POVEZANO
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.