open-navfaktor-logo
search
Odluka u Parlamentu
Poljoprivrednici FBiH vjeruju da će se amandmanima zastupnika doći do traženih 202 miliona KM
Poljoprivrednici u Federaciji Bosne i Hercegovine prošle sedmice poslali su jasnu poruku Vladi FBiH kako traže da u budžetu FBiH za 2023. godinu za poljoprivredu budu planirana 202 miliona KM, umjesto predloženih 160 miliona KM.  
24.01.2023. u 07:55
get url
text

VEZANI TEKST - Poljoprivrednici FBiH: Ako podsticaji ne budu 200 miliona KM, idemo u proteste i blokadu

Vremena je malo, već u srijedu, 25. januara, zasjedat će Zastupnički dom Parlamenta FBiH, a na dnevnom redu bit će Prijedlog budžeta FBiH za 2023. godinu. Razmatrat će se po hitnom postupku. Iako je predloženi dokument otišao u proceduru, još se može djelovati, kaže za Faktor Nedžad Bićo, predsjednik Udruženja poljoprivrednika FBiH.

- Prema mojim informacijama, pojedini klubovi stranaka djelovat će amandmanima kako bi došli do traženih 202 miliona KM. Tu mislim na dobar dio zastupnika Stranke demokratske akcije (SDA), Demokratske fronte (DF), Narodnog evropskog saveza (NES), Stranke za BiH... - ističe Bićo.

Također, naš sagovornik naglašava kako je i Odbor za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo Zastupničkog doma FBiH uputio amandman Parlamentu u kojem se traži da izdvajanja za poljoprivredu budu 202 miliona KM.

- Takav dokument naći će se na sjednici u srijedu. Protiv su glasali dva člana iz hrvatskih stranaka, iz nekih njihovih političkih razloga, ali je prijedlog dobio većinu glasova i našao se u proceduri - podvlači Bićo.

Podsjećamo, poljoprivrednici kao razlog povećanja izdvajanja za ovaj privredni sektor vide u činjenici da su troškovi proizvodnje porasli za 400 posto, a otkupne cijene ni približno ne prate ta poskupljenja.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.