open-navfaktor-logo
search
Jačati proizvodnju
Poljoprivrednici iznijeli konkretne prijedloge, ministar Delić poručio da će biti uvaženi
Ministarstvo privrede Kantona Sarajevo organiziralo je danas javnu raspravu o Prijedlogu odluke o iznosima novčanih podsticaja, minimalnim uvjetima za početak proizvodnje, minimalnim uvjetima za investiranje i rokovima podnošenja zahtjeva za tekuću godinu.
26.02.2022. u 17:13
get url
text

Kako je istakao ministar privrede KS, Adnan Delić, cilj javne rasprave je da poljoprivrednici daju svoje prijedloge i sugestije na Prijedlog odluke koju je pripremilo Odjeljenje za poljoprivredu i stručne poslove Ministarstva privrede KS kako bi na kraju upravo poljoprivrednici, kao krajnji korisnici podsticajnih sredstava, imali priliku iznijeti prijedloge za podsticajne mjere koje su njima u ovom trenutku najpotrebnije.

Nakon prezentacije Prijedloga odluke, poljoprivrednici su iznijeli niz konkretnih i važnih prijedloga, a jedan od najvažnijih oko kojeg su se složili svi prisutni je sufinansiranje kupovine đubriva za konvencionalnu i organsku biljnu proizvodnju, s obzirom da njihove cijene rapidno rastu.

Delić se složio s privrednicima i istakao da je i Ministarstvo razmatralo upravo ovu mjeru kao dodatni podsticaj kako bi se poljoprivrednim proizvođačima olakšao početak proljetne sjetve.

- Čuli smo danas dosta kvalitetnih i konkretnih prijedloga koje smo usvojili i koje ćemo unijeti u izvještaj s ove rasprave, a koje će naše Odjeljenje, shodno Zakonu i Pravilniku, uvrstiti u Odluku. Neke od njih nećemo biti u mogućnosti realizirati u ovoj godini, s obzirom da radimo na izmjeni Zakona, ali svakako ćemo ih planirati već za narednu godinu, dok ćemo neke odmah uvažiti, kao što je sufinansiranje kupovine đubriva za proljetnu sjetvu za koje ćemo obezbijediti sredstva iz Budžeta, mimo ove Odluke - kazao je Delić.

Prijedlog jednog od poljoprivrednika da se mladi koji se bave poljoprivrednom posebno podstiču, ministar je ocijenio iznimno bitnim i kazao da će se svakako uvrstiti u Zakon o poljoprivrednim podsticajima, kroz izmjene tog zakona.

Poljoprivrednici su se složili da Ministarstvo privrede Kantona Sarajevo ulaže konkretne napore i iz godine u godinu unapređuje podsticajne mjere, te su, s tim u vezi, izrazili zadovoljstvo i zahvalnost resornom ministru.

Hidajeta Ibrak koja se bavi organskom prozvodnjom, između ostalog, predložila je i smanjenje minimalne površine za krošnjasto voće za zasnivanje novog zasada, istakavši da je to problem poljoprivrednicima zbog uglavnom manjih parcela koje se kao takve kupuju, te da većina njih ima desetine manjih parcela koje čine njihovo poljoprivredno dobro.

Rahman Babić, predsjednik proizvođača organske hrane, naveo je da oni imaju probleme još od 2016. godine, odnosno donošenja Zakona na federalnom nivou, zbog čega je broj organskih proizvođača na području Kantona sa 50 smanjen na šest.

- Treba naći način da se ti ljudi vrate u organsku proizvodnju. Delić radi odličan posao, ali problem je česta smjena ministara. Treba nam ministar koji će četiri godine raditi, a onda sljedeće četiri godine da mi njemu predlažemo šta treba popravljati. Ovako svake godine imamo novog ministra. To je veliki problem za sve nas, ne samo za nas u organskoj proizvodnji - istakao je Babić, dok je Bajro Šehović, pčelar, predložio da se, po uzoru na ostale podsticaje u animalnoj proizvodnji, uvede i podsticaj za proizvodnju matica u pčelarstvu, istakavši da je to iznimno bitno, te da je svega nekoliko pčelara na području Kantona koji se bave ovom djelatnošću.

Delić složio se da je to iznimno bitno, te obećao da će taj podsticaj biti uvršten u novi Zakon i Pravilnik.

- Mi smo u fazi pripreme novog Zakona o poljoprivrednim podsticajima i uvrstit ćemo sigurno sve prijedloge koji se odnose na unapređenje proizvodnje, jer želimo kvalitetne podsticaje za strateške grane poljoprivrede, kao i one za koje imamo resurse da budemo najbolji u regionu. Domaća proizvodnja hrane nam je bitna i svi vidimo koliko je važno imati vlastitu proizvodnju, posebno u nestabilnim društveno – političkim uvjetima kakvim ovih dana svjedočimo - zaključio je Delić.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.