open-navfaktor-logo
search
Održan sastanak
Poljoprivrednici: Ministar Hrnjić nas uvjerava da nemamo razloga za brigu, ali smo skeptični
Novi Nacrt strategije poljoprivrede i ruralnog razvoja Federacije Bosne i Hercegovine do 2027. godine još se nije našao u parlamentarnoj proceduri, zbog čega se javio strah kod velikog broja poljoprivrednika šta čeka ovu branšu kada je u pitanju 2024.   
22.11.2023. u 14:54
get url
text

VEZANI TEKST - Vremenske neprilike i poskupljenja uvjetovali jednu od najtežih godina za poljoprivrednike u USK

Spominjalo se i održavanje protesta jer ova neizvjesnost stvara velike probleme poljoprivrednicima. Zbog toga je jučer održan sastanak federalnog ministra poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Kemala Hrnjića sa predstavnicima poljoprivrednih udruženja. 

- Situacija je sljedeća, nije produžena stara strategija, koju je sačinio prošli saziv Vlade FBiH, niti je nova zaživjela. To je kod poljoprivrednika izazvalo zebnju šta ih čeka u 2024. godini. Izmijenjana strategija mora proći parlamentarnu proceduru, a pitanje je kada će se to desiti.

Zašto je strategija važna nama poljoprivrednicima? Jednostavno, iz strategije proizlaze programi rada i finansijske podrške i u konačnici koliko će ko od proizvođača dobiti poticaja. Ministar Hrnjić nam je prezentovao šta znači ovaj nacrt, koje su izmjene i naglasio da poljoprivrednici neće biti oštećeni - kaže za Faktor Nedžad Bićo, predsjednik Udruženja poljoprivrednika FBiH.

Nedžad Bićo

Bićo je dodao kako je Hrnjić naglasio da se parlamentarna procedura i njeno trajanje u vezi s nacrtom neće negativno odraziti na visinu poticaja i dinamiku isplate. 

- Kažu da će u 2024. godini primijeniti strategiju iz 2023. i da ne trebamo brinuti. Znači, i u novoj godini po starom. Nije loše, ali mi smo skeptični, dok ne bude sve na papiru od onog što je Hrnjić prezentovao, nećemo biti zadovoljni - istakao je Bićo.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.