open-navfaktor-logo
search
Reakcija
Poljoprivrednici o budžetu FBiH: Četiri umjesto obećanih 42 miliona je šamar nama, cijene će sada rasti
Amandman usvojen jučer kojim je federalni budžet za poljoprivredu uvećan za četiri miliona KM umjesto obećanih i usvojenih na Odboru za poljoprivredu 42 miliona je ništa drugo nego šamar svim poljoprivrednicima, saopćilo je Udruženje poljoprivrednika Federacije BiH.
27.01.2023. u 08:17
get url
text

- U najtežoj godini nakon rata, usred inflacije i rasta cijena, Zastupnički dom Parlamenta FBiH nije ispoštovao zakon prema kojem izdvajanja za poljoprivredu treba da iznose najmanje tri posto od ukupnog budžeta. U budžetu za 2023. godinu podrška za poljoprivrednike iznosi 2,44 posto što je manje nego prošle godine kad je iznosila 3,2 posto - ističu poljoprivrednici i dodaju:

- Nova većina je obećavala da će biti bolje – i možda hoće biti bolje njihovim zastupnicima i budućim ministrima. Sudeći po ishodu jučerašnjeg glasanja poljoprivrednicima bit će sve gore. Ovakav odnos prema poljoprivredi će dovesti do neminovnog pada proizvodnje i izazvati rast cijena poljoprivrednih proizvoda. Kad do toga dođe građani treba da se obrate kreatorima ovakvog nakaradnog budžeta: HDZ-u, NiP-u, SDP-u, Našoj stranci, SBiH, NES, PDA, BHI Fuada Kasumovića i POMAK-u.

Poljoprivrednici najavljuju da će o svojim daljnjim koracima obavijestiti javnost u narednom periodu.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.