open-navfaktor-logo
search
Uskoro sastanak
Poljoprivrednici ogorčeni: Izdalo nas je Vijeće ministara, imamo pitanje za Sattlera, Košarac štiti Srbiju
Poljoprivrednici u Bosni i Hercegovini razočarani su odlukom Vijeća ministara da ne uvede zaštitne mjere prilikom uvoza iz Evropske unije, a sve kako bi se zaštitila domaća proizvodnja.
11.04.2021. u 22:02
get url
text

VEZANI TEKST - Vijeće ministara odbilo odluku o uvođenju carina na uvoz mesa iz EU-a, Košarac negoduje

- Ogorčeni smo. Kako ne znaju da nema života ni za jednu državu bez poljoprivrede i sela? U najskorije vrijeme održat ćemo sastanak na nivou BiH, a jedan od prijedloga bit će blokada graničnih prijelaza. Dosta smo trpjeli.

Zašto bošnjački i hrvatski ministri nisu glasali za uvođenje prelevmana, misle li na svoj narod uopće? Možda trebamo da se selimo iz ove države, neka nam konačnu kažu - rekao je za Faktor Savo Bakajlić, član Upravnog odbora Udruženja poljoprivrednika BiH.

U Udruženju poljoprivrednika FBiH smatraju da su predložene mjere bile selektivne.

VEZANI TEKST - Poljoprivrednici traže od Vijeća ministara mjere za zaštitu domaće proizvodnje

- Naš je stav da se zaštitne mjere trebaju uvesti pored za zemlje EU-a i za države članice CEFTA-e. Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Staša Košarac želi zaštititi Srbiju. Tako bi roba iz EU-a stizala u Srbiju pa se onda uvozila u BiH. U tom slučaju profitirala bi samo Srbija. To je namjera Košarca - ističe Nedžad Bićo, predsjednik Udruženja poljoprivrednika FBiH.

Prema njegovim riječima, već postoje određeni prelevmani na mlijeko u prahu, maslac, krompir..., ali se novac dobijen od toga ne vraća poljoprivrednim proizvođačima u BiH.

- To bi trebalo biti pod imperativom, ali nije tako. Gdje završava taj novac, a ne radi se o malom iznosu. Primarna poljoprivredna proizvodnja uplati i do 400 miliona KM na ime dadžbina, a malo se toga vrati poljoprivrednicima. Moram reagovati na izjavu šefa Delegacije EU-a Johanna Sattlera da bi uvođenjem prelevmana uslijedile kontramjere. Pitam Sattlera javno, zašto naše meso ne može u EU, a toliko ga uvozimo iz njenih članica? To su dvostruki standardi - izričit je Bićo.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.