open-navfaktor-logo
search
Nakon sastanka
Poljoprivrednici traže 202 miliona KM u budžetu FBiH umjesto predloženih 160 miliona KM
Poljoprivrednici u Federaciji Bosne i Hercegovine traže da u budžetu FBiH za 2023. godinu za poljoprivredu budu planirana 202 miliona KM, umjesto predloženih 160 miliona KM.  
19.01.2023. u 14:51
get url
text

Predsjednik Udruženja poljoprivrednika FBiH Nedžad Bićo istakao je danas na pres-konferenciji u Vogošći da je to minimum koji se zakonski propisuje za poljoprivredu u budžetu, odnosno tri posto ukupno predloženog budžeta FBiH.

Poručio je da će taj zahtjev uputiti Vladi i Parlamentu FBiH, te da insistiraju da budžet i program poticaja budu usvojeni u zakonskom roku.

- Troškovi poljoprivredne proizvodnje su porasli za 400 posto, a otkupne cijene ni približno ne prate ta poskupljenja - naglasio je Bićo. 

Naveo je da je otkupna cijena litra mlijeka 0,70 KM dok je cijena u prodavnicama tri KM, što znači da neki koji nemaju veze s poljoprivrednom proizvodnjom ostvaruju ogromne profite dok se farme u BiH gase.

Bićo je rekao da je greška Vlade što se oslanja na uvoz nekvalitetnih poljoprivrednih proizvoda koji su jeftiniji od domaćih, umjesto da podrži domaće kako bi bili konkurentniji na tržištu.

Predsjednik Udruženja poljporivrednika Semberije i Majevice Savo Bakajlić poručio je da je poljoprivreda u cijeloj BiH u katastrofalnoj situaciji, zbog čega je neophodna veća zaštita domaće proizvodnje od uvoza.

Potcrtao je da poljoprivrednici zaslužuju veću podršku jer su dovedeni u situaciju da se više ne bore za ekonomski razvoj, već za goli opstanak.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.