open-navfaktor-logo
search
IPARD sredstva
Poljoprivrednici u BiH izgubili 100 miliona eura, iz RS-a ne žele ispuniti zahtjeve EU-a
Poljoprivrednici u Bosni i Hercegovini izgubili su najmanje sto miliona eura jer vlasti u našoj državi nisu uspostavile takozvanu IPARD strukturu, koja je uvjet da možemo povlačiti pretpristupna sredstva IPA fondova za ruralni razvoj (IPARD).
21.02.2022. u 09:08
get url
text

Problem je nemogućnost dogovora entiteta, gdje iz RS-a i u ovom slučaju ne pristaju na uspostavljanje jedne IPARD strukture u našoj zemlji, dok iz EU-a upravo to traže.

VEZANI TEKST - Dedić: Košarac treba provoditi Sofijski sporazum o zajedničkom tržištu, a ne pričati prazne priče

Novac smo, da smo bili odgovorni, mogli početi povlačiti od 2014. godine, a prema informacijama iz Federalnog ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva, u pitanju je oko 20 miliona eura godišnje namijenjenih direktno za poljoprivrednike.

Upravo je prvi čovjek ovog ministarstva, koji je ujedno zastupnik SDA u Parlamentarnoj skupštini Bosne i Hercegovine, Šemdsudin Dedić prije skoro godinu postavio pitanja o IPARD strukturi, skrenuvši pažnju na gubitak novca. Nije poznato da mu je odgovoreno iz Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Bosne i Hercegovine.

O ovom problemu se govorilo u bh. Parlamentu i 2013. godine. I tada je problem bila nemogućnost dogovora entiteta. Iz RS-a su tražili uspostavljanje više od jedne IPARD strukture, "u skladu s postojećim ustavnim nadležnostima u poljoprivredi", a iz FBiH i Brčko distrikta su bili za uspostavljanje jedne IPARD strukure u BiH. Iz Brisela je rečeno da zemlja kandidat treba imati jednu strukturu, s tim da je moguće većinu funkcija delegirati drugim izvršiocima.

Kako tada, tako je i danas.

Tek nedavno je Ministarstvo vanjske trgovine i ekonomskih odnosa (MVTEO) sačinilo informaciju iz koje je vidljivo da se od te 2013. godine nije mnogo toga promijenilo.

- Konkretni pomaci u dogovoru oko usaglašenog modela za uspostavljanje IPARD operativne strukture do danas nisu evidentirani – dio je informacije.

VEZANI TEKST - Suša pravi probleme poljoprivredi u BiH: Ugrožena proizvodnja, povećat će se uvoz nekvalitetne hrane

Kao jedan od koraka kako bi se problemi prevazišli, ministar vanjske trgovine Staša Košarac (SNSD) se odlučio na formiranje radne grupe "za izradu prijedloga modela upravljačkog tijela instrumenta pretpristupne pomoći za ruralni razvoj u Bosni i Hercegovini i izradu prijedloga modela sistema plaćanja".

I 2009. godine je MVTEO formiralo dvije radne grupe koje ništa nisu uspjele napraviti.

- Federalno ministarstvo poljoprivrede insistira na uspostavi IPARD strukture jer se time pristupa fondovima i osiguravaju značajna sredstva, a 2010. godine su iz EU-a dali jasne upute kako vide IPARD strukturu u BiH. Predstavnici iz RS-a insistiraju na drugačijoj viziji. Oni bi da se to definira na nivou entiteta – rekli su iz Ministarstva poljoprivrede FBiH.

Istakli su da su iz EU-a jasni da se neće oni prilagođavati nama, već mi trebamo njima.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.