open-navfaktor-logo
search
Proljetna sjetva
Poljoprivrednici zahtijevaju isplatu 164 miliona KM do kraja februara, poslije će biti kasno
Udruženja poljoprivrednih proizvođača u Federaciji Bosne i Hercegovine trebali bi do kraja sedmice održati sastanak u Bihaću na kojem bi usaglasili stavove kada je u pitanju njihov odnos prema odluci Vlade FBiH da im se na ime poticaja u 2023. godini dodijeli 164 miliona KM. 
07.02.2023. u 13:48
get url
text

VEZANI TEKST - Poljoprivrednici u FBiH ogorčeni: Parlamentarci krše zakon, izaći ćemo na protest, imat će grdne nevolje s nama

Podsjećamo, poljoprivrednici su insistirali da im budu dodijeljena 204 miliona KM što bi iznosilo 3,2 posto od ukupnog iznosa Budžeta FBiH, a to je minimum što, prema njihovim riječima, predviđa zakon.

Spominjane su najave masovnih protesta, pa i blokada saobraćajnica u FBiH, ali se čini da poljoprivrednici odustaju od tih radikalnih mjera. Međutim, sada imaju novi zahtjev.

- Trebali smo prošle sedmice imati sastanak u Tuzli, ali smo prolongirali za novu sedmicu u Bihaću. Naš osnovni zahtjev prema vlastima bit će raspodjela 164 miliona KM na ime poticaja do kraja februrara.

Proljetna sjetva počinje već u martu, a ako ne budemo dobili novac do tada, to će imati negativne posljedice na poljoprivredne proizvođače. Bit će kasno. Što se tiče eventualnih protesta ili blokada saobraćajnica, vidjet ćemo kakav je stav o tome ostalih udruženja - kaže za Faktor Nedžad Bićo, predsjednik Udruženja poljoprivrednika FBiH. 

Dodao je kako proizvođači mlijeka još čekaju poticaje za četvrti kvartal 2022. godine.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.