open-navfaktor-logo
search
Sarajevo
Položeno cvijeće kod Vječne vatre i na Kovačima: Bosne i Hercegovine svakim danom ima sve više
Brojne delegacije nekoliko nivoa vlasti, povodom 25. novembra, Dana državnosti Bosne i Hercegovine (BiH), položile su cvijeće na spomen-obilježju Vječna vatra u Sarajevu, a potom i na mezarju Kovači i mezaru prvog predsjednika RBiH Alije Izetbegovića.
25.11.2021. u 10:58
get url
text

Cvijeće su, između ostalih, položili i predsjedavajući i član Predsjedništva Bosne i Hercegovine (BiH) Željko Komšić i Šefik Džaferović, zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine Bakir Izetbegović i Milan Dunović, potpredsjednik Federacije BiH.

Uz njih cvijeće kod Vječne vatre položili su između ostalih i Edin Forto, premijer Vlade Kantona Sarajevo, delegacije Saveza antifašista i boraca narodnooslobodilačkog rata (SABNOR-a) BiH i KS, kao i Koordinacije boračkih organizacija KS.

{$galerijaFotografija}

Dunović je tom prilikom na mezarju Kovači rekao kako nakon 78 godina od obnove državnosti BiH, ponovo na političkoj sceni postoje snage koje pokušavaju da BiH destabilizuju ili čak razore.

- Moram reći da suverenitet BiH zapravo leži u odluci građana kakvu državu žele da imaju, bez obzira na sve napade, kako političke napade, kako izvana tako i iznutra, ipak BiH će opstati dok god njeni građani žele da BiH bude suverena država, a moje duboko uvjerenje je da su građani to uvijek željeli, što smo pokazali u prošlosti, a da žele to i u budućnosti - rekao je Dunović.

FOTO: AA

Izetbegović je istakao kako je BiH trenutno u krizi koja ustvari ukazuje na jačanje BiH jer je "kriza izazvana defanzivom antibosanskih snaga".

- Bili su nezadovoljni promjenama u CIK-u, nisu uspjeli napraviti neke stvari koje su krenuli u Ustavnom sudu. Ustavni sud je donio odluke u vezi s imovinom BiH, koje im se nisu dopale, OHR je donio odluku u vezi s negiranjem genocida. Prema tome, ova kriza je izazvana defanzivom antibosanskih snaga - kazao je Izetbegović.

Čestitao je Dan državnosti svim građanima BiH i ponovio kako će BiH postojati sve dok to patriote budu željele i dok su spremne da brane BiH.

- BiH ustvari svakim danom ima sve više. U ovom času mi imamo u Parlamentu, u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine 58 posto parlamentaraca koji su, da tako kažem, egzaktno u probosanskim strankama. Vrlo lako će to otići s jednom pametnom politikom na dvije trećine i na 70 posto plus, svih onih koji žele mir ovoj zemlji. Možda je ne vole kao mi, ali žele mir, žele sigurnost svojoj djeci i imat ćemo tu jednu kritičnu masu da vrlo lako ovu zemlju povučemo u pravom smjeru - naglasio je Izetbegović.

FOTO: AA

Komšić i Džaferović ranije su prisustvovali ceremoniji podizanja zastave Bosne i Hercegovine na brdu Hum i polaganju cvijeća na spomen-obilježju Vječna vatra, a položit će i cvijeće na Spomen-obilježju djeci opkoljenog Sarajeva 1992-1995. te u Spomen-parku Vraca.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Komšić će večeras, povodom obilježavanja Dana državnosti BiH, prisustvovati i održati govor na zajedničkoj Svečanoj akademiji u organizaciji Kantona Sarajevo, Grada Sarajeva i općina Kantona Sarajevo u Vijećnici.

0J4A7679.JPG
1 od 27
left-arrowright-arrow
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.