open-navfaktor-logo
search
HDZ popustio
Pomaci u Neumu na pregovorima, načelno dogovorene izmjene koje će omogućiti funkcionalnost FBiH
Nastavljeni su pregovori o izmjenama Ustava i Izbornog zakona Bosne i Hercegovine, koji se u Neumu intezivno vode još od četvrtka i koji su sinoć trajali do kasno u noć.
30.01.2022. u 10:00
get url
text

Određeni napredak je, saznajemo, ostvaren, a on se odnosi prije svega na pitanje funkcionalnosti Federacije BiH.

Na tom je pitanju insistirala SDA, a podržale su je i ostale probosanske stranke, kako one koje učestvuju u pregovorima u Neumu, tako i one koje su odbile poziv za učešće.

Nakon upornog odbijanja zahtjeva da se ovlasti i nadležnosti Doma naroda FBiH reduciraju na zaštitu vitalnih nacionalnih interesa, te da se uklone postojeći mehanizmi blokada pri izboru federalne izvršne vlasti, HDZ je, čini se, konačno popustio.

Na pregovaračkom stolu se našao novi prijedlog koji se odnosi na izbor članova Predsjedništva BiH, kojeg akteri trenutno razmatraju.

Pitanje izmjena Izbornog zakona koje se odnose na integritet i transparentnost izbornog procesa je, prema našim informacijama, gotovo u potpunosti usaglašeno.

Sve bi trebalo biti gotovo do 13 sati, kada bi se, kako su medijima najavili organizatori, trebala održati konferencija za medije u Neumu, na kojoj će biti otkriveno da li je postignut konačni dogovor ili će se nužni pregovori o ustavnim reformama i izmjenama izbornog zakonodavstva nastaviti.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.