open-navfaktor-logo
search
Pomoć iz Brisela
Pomoć migrantima prije zime: EU dodjeljuje BiH još dva miliona eura
Komesar za humanitarnu pomoć i upravljanje krizama Christos Stylianides je objasnio da je odluka o finansijskoj pomoći donesena zbog nadolazeće zime
24.10.2019. u 13:40
get url
text

Evropska komisija je donijela odluku da dodijela još dva miliona eura Bosni i Hercegovini za pomoć migrantima koji se nalaze na teritoriju naše zemlje. Na taj način, ističu iz Evropske komisije, ukupna pomoć Evropske unije (EU) BiH za rješavanje migrantske krize od 2018. godine dostiže 5,8 miliona eura.

Komesar za humanitarnu pomoć i upravljanje krizama Christos Stylianides je objasnio da je odluka o finansijskoj pomoći donesena zbog nadolazeće zime.

- Pojačavamo podršku kako bi naši humanitarni partneri mogli pružiti više pomoći onima kojima je najpotrebnija. Naša pomoć bit će fokusirana na hitnu zdravstvenu zaštitu i distribuciju vreća za spavanje, toplih jakni, hrane i lijekova. Ključno je da vlasti hitno osiguraju dodatni smještaj kako bi se osigurali sigurni i dostojanstveni uvjeti za život migranata i izbjeglica u zemlji – kazao je Stylianides.

EU je zatražila prijedloge novih lokacija za smještaj izbjeglica i migranata u BiH, a ističu da osobe koje su zbrinute i smještene u neadekvatnim uvjetima, poput Vučjaka, moraju biti hitno premještene u odgovarajući smještaj.

Prema procjenama, trenutno se u zemlji nalazi između 6.000 do 8.000 izbjeglica i migranata kojima je potrebna pomoć, većinom u Unsko-sanskom kantonu. Zbog nedostatka smještajnih kapaciteta, gotovo polovina migranata i izbjeglica živi van objekata. Otprilike 3.300 smješteno je u pet privremenih prihvatnih centara koji finansira EU.

Pomoć EU-a će se usmjeravati preko UN-ovih agencija i nevladinih organizacija koje već pružaju pomoć na terenu.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.