open-navfaktor-logo
search
Štab za vanredne situacije
Pomoć tokom pandemije dobili policajci, inspektori, NVO, boračka udruženja... Na spisku i "odabrani mediji" u RS-u?
Štab za vanredne situacije u RS-u je tokom pandemije koronavirusa donio nekoliko zaključaka o isplati novčane pomoći određenim profesijama koje su proteklih mjeseci radile u posebno otežanim uvjetima, a na spisku je i više nevladinih organizacija, kao i udruženja proistekla iz rata.
09.06.2020. u 12:55
get url
text

Neki od tih zaključaka su javno objavljeni i detaljno obrazloženi na konferencijama za novinare, poput jednokratne novčane pomoći od po 1.000 KM zaposlenima u javnim zdravstvenim ustanovama, kao i pripadnicima MUP-a RS-a, dok se o drugima vrlo malo zna. Među ovim drugima su i informacije o odobravanju novčane pomoći određenim medijima, a na spisku su javni servis RTRS, privatna medijska kuća Alternativna televizija, te novinska agencija SRNA.

Iako na spisku svih zaključaka i uredbi koje je do sada donio Štab za vanredne situacije RS-a nema nijedne odluke o pomoći medijima, prema nezvaničnim informacijama koje su se pojavile, više radnika navedene dvije televizijske kuće dobilo je određene iznose od 500 do oko 1.000 KM.

Portal "Gerila" je objavio da su pomoć već dobili neki urednici, novinari i snimatelji.

Kao što je poznato, o mogućnosti pomoći medijima u RS-u ranije su govorili predsjednik SNSD-a Milorad Dodik, kao i ministrica finansija RS-a Zora Vidović.

Dodik je nakon jedne od sjednica Izvršnog komiteta stranke, kazao da su donijeli zaključak da bi Vlada RS-a trebala pomoći medijima i novinarima u RS-u koji su radili u otežanim uvjetima tokom vanrednog stanja i pandemije koronavirusa. Ovu ideju podržala je i ministrica Vidović, koja je nedavno istkla da na Vladi RS-a nije zvanično razmatrana dodjela sredstava medijima, ali da ona lično podržava tu inicijativu.

Među zvanično objavljenim zaključcima Štaba za vanredne situacije RS-a navodi se da su, osim ranije detaljno obrazloženih radnika u zdravstvenom sektoru i pripadnika MUP-a RS-a, po 1.000 KM dobili i svi komunalni policajci.

U zaključku donesenom 5. maja 2020. godine navodi se:

- Predlaže se Fondu solidarnosti RS-a da u saradnji sa Ministarstvom uprave i lokalne samouprave RS-a omogući isplatu jednokratne novčane pomoći za 220 komunalnih policajaca u iznosu od 1.000 KM - stoji u zaključku.

Također, isti iznos je odobren i za 100 pripadnika Civilne zaštite RS-a, kao i za sve zaposlene u Inspektoratu RS-a.

Osim njih, novčanu pomoć dobile su i određene nevladine organizacije, savezi i udruženja, a za koje je Štab za vanredne situacije RS-a obrazložio da su podnijeli zahtjeve za dodjelu novčane pomoći kako bi "prevazišli novonastalu situaciju izazvanu pojavom virusa korona".

Tako je po 10.000 KM iz Fonda solidarnosti RS-a odobreno za Boračku organizaciju RS-a, Udruženje porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila RS-a, Savez ratnih vojnih invalida i Savez logoraša.

Nadalje, po 10.000 KM je odobreno Savezu žrtava rata i Savezu invalida, 25.000 KM Savezu slijepih, 20.000 KM Savezu gluhih, 30.000 KM Savezu paraplegičara RS-a, zatim 100.000 KM Udruženju za podršku licima umanjenih intelektualnih sposobnosti RS-a, oko 17.000 KM Udruženju roditelja djece oboljelih od malignih bolesti "Iskra", 30.000 udruženju "Dajte nam šansu - Zvjezdice" i 4.000 KM Savezu distrofičara.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.